pebble time steel silver smartwatch smart watch smart klocka smartklocka    pebble time steel silver smartwatch smart watch smart klocka smartklocka    Jag har köpt en Pebble Time Steel i färgen silver. Den är så fin! Jag var less på att ladda min gamla Samsung med hjälp av en medicinburk och så fyllde jag år, fast jag behöver kanske inte fler ursäkter än så för att köpa ny klocka?

Pebble Time Steel är i alla fall en riktigt snygg klocka. Den är gediget byggd och helt i stål. Ändå är den lätt och mindre än jag hade förväntat mig trots att den är gjord i rostfritt stål. Den är jätteskön och behaglig att bära på armen.

Varför blev det då just en Pebble, när det finns massor med andra smarta klockor som Sony Smartwatch 3, Samsung Galaxy Gear S2, Motorola Moto 360, Huawei Watch eller LG Watch Urbane? Några av dem var helt enkelt för dyra. Att ge >3000 kr för en smart klocka (igen) tänker jag inte göra. Sony Smartwatch 3 ser väldigt trevlig ut, men det verkade nästan hopplöst att hitta nya armband till denm. Kan man acceptera en helt svart eller helt silverfärgad klocka, så är det nog i dagsläget det mest prisvärda man kan köpa. Alla dessa klockor fungerar numera med både Apple IOS och Android.

Det som till sist absolut avgjorde valet av märke var:
* Batteritiden! Pebbel Time Steel sägs ha upp till 10 dagars batteritid. Det återstår väl att se om det håller så länge, men håller den laddningen en vecka är i alla fall jag nöjd. Då är det en laddare mindre som behövs pluggas in varje kväll.
* Always on! Pebble använder sig av något som kallas för e-paper display, vilket inte alls är lika energikrävande som andra typer av skärmar. Den har dessutom ingen pekskärm (touch screen) utan styrs endast genom 4 olika knappar. Pekskärm är alls inte nödvändigt på en klocka, om ni frågar mig. Det är viktigare för mig att den är i färg.

pebble time steel smartwatch smartklocka watchface silver greenSkärmen ser inte ut som på andra klockor. E-paper – eller e-ink – uppdateras helt enkelt lite långsammare. I dagsljus är skärmen helt superb. Men i sämre ljus (läs Norrlandseftermiddag vintertid) behöver man se på e-paper-skärmen rakt framifrån för att den inte ska uppfattas som mörk. På kvällen är det bra att kunna trycka in knappen för bakgrundsbelysning. Det går också att skaka på klockan, så går bakgrundsbelysningen igång.

Pebble är en uppstickare med eget operativsystem och använder sig av crowdfunding för sin utveckling, vilket jag tycker är ett intressant koncept. Deras design är också något som sticker ut, både när det gäller utsidan och insidan på klockan.

Pebbles äldre modeller (Pebble Classic och Pebble Steel) tycker jag nästan är coolare i designen än de nya. De är dock gamla modeller och har ingen färgskärm. Som jag har förstått det så fungerar inte alla nya appar på dessa klockor. Dessa är riktigt, riktigt bra köp om du vill ha en smartklocka men har en tight budget. Pebble Steel är för många fortfarande den ultimata klockan.

Pebble Time tycker jag är jättesnygg (speciellt den vita), men boetten där är gjord i plast och min förra plastklocka höll väldigt dåligt. Pebble Time har en kraftig ram runt urtavlan, vilket gör att den s.k. sorgkanten (mellanrummet mellan kanten och själva skärmen) blir mindre än på en Time Steel.

Pebble Time Round är supersnygg, men har tyvärr betydligt sämre batteritid än de övriga. Men troligen den snyggaste smartklockan just nu.

Jag funderade länge på om jag skulle välja en i guld eller silver men det blev till slut en i silver. Jag gillar inte alls det röda armbandet som följer med guldklockan (vill inte ha ett stålarmband) och jag känner att sorgkanten känns mindre tydlig mot den grå (och ännu mindre mot den svarta) ramen på klockan. Min silverfärgade är i vilket fall jättesnygg – mycket elegantare än jag föreställt mig den på bild och det känns mer som en klocka än som en korkad mobiltelefon. Den surrar till lite hemtrevligt då det händer något som jag borde veta.

Pebble Time Steel har inbyggd mikrofon, men det går inte att svara på telefonsamtal i klockan (saknar SIM-kort), som jag är van att göra på Gear S. Däremot så fungerar talsyntaxen helt eminent och det går supersnabbt att prata in ett meddelande som svar på ett sms eller ett messenger-meddelande. Jag ser den mer som en meddelandecentral, där alla notifieringar hamnar, min stegräknare finns alltid med och att  jag kan kolla väder, sätta på en timer etc. Det finns hur många klock-bakgrunder som helst att välja mellan, vilket jag tycker är kul. Det finns en tidslinje (timeline) som är riktigt smart då man får kläm på den. Den visar kalenderhändelser, väder och nyheter, men även saker som hur jag sovit etc. Navigationen med hjälp av knappar gör att det går väldigt snabbt att hitta saker. Jag förstår mer och mer poängen med att använda knappar istället för pyttesmå touch-skärmar på en smartklocka.

Det enda jag riktigt kan klaga på är att jag nog tycker att skärmen är lite för liten för att vara helt optimal. Men det är väl en försakelse man får göra för att få en batteritid på 10 dagar.

pebble time steel silver smartwatch smart watch smart klocka smartklockaDen kommer elegant förpackad. Med i förpackningen finns också laddkabeln. Klockan laddas genom att magnetkontakten fästs på baksidan och den andra änden stoppas in i lämpligt USB-uttag. Mycket smidigt.

pebble time steel silver smartwatch smart watch smart klocka smartklocka laddare chargerHär är laddaren fastsatt på baksidan av klockan. Det tog någon timme att ladda från 40% till 100%. pebble time steel silver smartwatch smart watch smart klocka smartklocka laddare chargerDen har klart lite roliga animeringar. Jag har aldrig sett en laddnings-symbol som ser ut på detta vis. Ett animerat glas med sugrör (syns inte på stillbilden).

pebble time steel silver smartwatch smart watch smart klocka smartklocka Pebble Time Steel tar vanliga klockarmband som är 22 mm breda, så det är lätt att byta ut. Det armband som följer med är ett kraftigt läderarmband i gråbeige, som känns behagligt att bära.

Min mobiltelefon är en LG Nexus 5X som kör Android Marshmallow. Det är inga som helst problem att få dessa två att prata med varandra. För att sätta igång det hela så:
* Slog jag på min Pebble med knappen till vänster.
* Pebble bad då själv att få slå på BlueTooth på mobilen.
* Appen Pebble hade jag redan laddat ner från Google Play.
* Följde anvisningarna på skärmen.
* Det enda jag var tvungen att göra som en extra insats var att på själv klockan ställa in 24-timmarsvisning: Settings -> Date & Time -> Time Format -> 24h

Jag behövde också googla för att förstå att knapparna betydder:
* Vänster sida: Backa/Bakåt/Hem/Av (håll inne knappen länge)/På/Back light
* Höger sida överst: Uppåt
* Höger sida mitten: OK/Välj alternativ/Mer info (om en halvcirkel visas på notifieringen)
* Höger sida nederst: Nedåt

Efter detta så har jag mest ägnat mig åt att botanisera bland appar och watchfaces. Det finns massor!

Några jämförelser med min gamla Samsung Gear S. Jag har aldrig tyckt att min Gear S känts stor, men jämfört med Pebblen så ser den gigantisk ut. Båda klockorna väger däremot nästan ingenting.

pebble time steel vs samsung gear s

pebble time steel vs samsung gear s

pebble time steel vs samsung gear s

pebble time steel vs samsung gear s

2 svar på “Pebble Time Steel smartwatch test”
  1. Bra åsikter. Nu går jag och köper en Pebble. Pst.. Jag har precis beställt en.
    Brolle.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *