google nexus 5xNexus efter 5 dagar.

Det blev en Nexus 5X till slut. Efter mina funderingar hit och dit, så vann nyfikenheten över alla praktiska eller ekonomiska skäl. Det är kul att vara först med det senaste. Jag litar dessutom på att Google släpper en bra telefon och jag har hört andra som är nöjda över sina Google-telefoner. Jag är dessutom jättenöjd över min surfplatta Google Nexus 9.

Min gamla Samsung Galaxy Note 3 har varit en trogen och bra följeslagare i två år nu. Den håller ihop fortfarande trots att den åkt i golvet ett antal gånger och den har fungerat alldeles utmärkt. Just det där med att tappa telefonen i golvet p.g.a att den är för tung, gjorde att jag letade efter en storleksmässigt något mindre och definitivt lättare mobiltelefon.

google nexus 5x unboxingI övrigt så ville jag ha en bra telefon men till en rimlig peng: Jag känner ett motstånd mot att skramla runt med saker för 7-8000 kr i fickan tillsammans med bilnyckeln. Visserligen sjunker priserna nu snabbt på Samsungs Galaxy S6-modeller (som hade varit det naturliga valet), men jag gillar inte deras edge-design och den vanliga tycker jag bara inte är snygg. Jag tycker den är jättesvår att hålla i och hantera – fingrarna halkar hela tiden av skärmen och jag tycker att de flesta mobilerna som är i stål och glas är slippriga att hålla i. De glider dessutom lätt på slätt underlag. Det känns alltid som jag är på väg att tappa makens Apple iPhone 6 då jag lånar den, eftersom jag inte får något riktigt bra grepp om den.

Förut då jag skulle köpa ny mobil-telefon så var det alltid någon ny feature man ville komma åt. ”Wow – nu finns det kamera!” eller ”Wow – nu finns det touch-screen!” Numera så handlar utvecklingen mest om mer och snabbare av allt samt funktioner som kan vara bra att ha, men som inte alltid känns nödvändiga. Valet av mobiltelefon handlar oftast mest om Android kontra iPhone (förlåt Windows-phone-folket) och hur mycket du är beredd att lägga ut på din telefon. Det finns riktigt bra budgettelefoner med Android från 2000-lappen (Motorola t.ex – klart underskattade telefoner) och sedan går det bara uppåt.  Det fick därför bli en Nexus 5X som är både helt OK i pris, snygg, vit och med fräsch och konstant uppdaterad Android som har allt jag behöver.

Google släpper nu samtidigt två nya modeller: Nexus 5X och Nexus 6P. De kommer båda med den nya versionen av Android 6.0 Marshmallow. Nexus-enheterna är de som alltid först får alla nya uppdateringar för Android, vilket känns trevligt. Och vem vill inte ha: ”The ultimate Android experience…” En telefon med en ren Android installerad utan en massa extra som ibland mest förvirrar. Kallas också för vanilla (eller vanilj).

Google Nexus 5X  har en 5,2″ skärm. Tillverkaren är LG som också tillverkade den förra modellen Nexus 5. Storleken är lämplig för en bra brukstelefon som kan följa med i fickan eller väskan överallt. Nexus 5X känns som den typiska Nexus-telefonen: En prisvärd mobiltelefon (nästan budgettelefon),  som passar mångas behov och smak och ska ge en bra Android-upplevelse. Den väger bara 136 gram, vilket är väldigt lite för en telefon i denna storlek.

Google Nexus 6P är betydligt större och med en 5,7″ skärm.  Tillverkaren av denna mobiltelefon är Huawei. Nexus 6P är en gedigen kvalitetstelefon, men eftersom den till och med är något högre och tyngre än min gamla Samsung Galaxy Note 3, så var den utesluten för mig.  Jag kanske har fel, men efter att ha tittat på klipp på YouTube, så tror jag att jag skulle ha svårt att nå fingeravtrycksläsaren på ett smidigt sätt, då det inte blir naturligt att sätta fingret så högt uppe på enheten om du inte har långa fingrar.  Nexus 6P kan knappast längre räknas som ”prisvärd”, vilket jag tycker är synd. Det finns redan massor med dyra ”flaggskepp” att konkurrera med. Jag ser hellre fler ”roliga” mobiler som alla har råd att köpa.

Första intrycket av Nexus 5X är att den känns både stabil och lätt i handen. Trots att den är byggd helt i formsprutad polykarbonat (förutom då gorilla-glaset på framsidan), så känns den definitivt varken billig eller ”plastig”. Numera byggs de flesta ”flaggskepps-mobiler”, dvs de dyraste mobilerna som varje tillverkare säljer, i aluminium och glas, så här går Google verkligen mot strömmen. Jag kan dock inte säga att jag personligen känner mig speciellt negativt inställd till polykarbonat (dvs plast) : Den är mjuk och skön att hålla i. Du slipper den där iskalla känslan på vintern och det är definitivt betydligt mindre halkigt inte bara i handen utan även om du lägger mobilen med baksidan mot t.ex. ett bord.  Byggkvaliteten känns alltså riktigt bra.  Plastdelarna går väl ihop och jag känner inget av det ”gnekande” som hittats på andra vita telefoner. Denna känns helt solid.

Modellen känns väldigt stilren i designen: Det finns ingen extra utsmyckning utan den är slät och elegant. Den vita modellen sägs likna en stormtrooper från Star Wars, vilket får sägas inte var helt fel. Kanske därför också som den tilltalar mig. Storleken är också tillräckligt stor. Jag är jätteglad att jag valde den mindre modellen: Den räcker till mer än väl i storlek och jag hade inte velat haft en större att hantera.

Färgen jag valde kallas för kvartsvits, vilket är en vit färg som drar sig lite mot det grå hållet, men den är snygg ändå. Framsidan är däremot helt i svart.

Skärmen är en FHD LCD som känns väldigt fin. Om jag jämför en  Samsung Galaxy Note 3 och en Samsung Galaxy Note 4, så är Nessus 5X klart bättre än min gamla Note 3, men inte lika intensiv i färgerna som min Note 4. Min Note 4 upplever jag å andra sidan nästan för ”gräll” i färgerna. Jag tycker Nexus 5X har en riktigt skarp men behaglig skärm och detaljerna är klart synliga då jag tittar på foton. Framför allt så är skärmen snabb: Den reagerar direkt då jag trycker på något. Hela telefonen upplever jag som rapp i reaktionerna.

Fingeravtrycksläsaren (Nexus Imprint) är det stora lyftet med denna telefon. Lyft upp mobilen med fingret på fingeravtrycksläsaren och telefonen är i gång och klar att användas innan du ens  fått ögonkontakt med skärmen. Fingeravtrycksläsaren är alltså blixtsnabb och exakt och  behöver inte ”läsa om” avtrycket hela tiden, utan det jag registrerat finns kvar där. På Galaxy Note 4:s fingeravtrycksläsare får jag ofta dra flera gånger för att telefonen ska känna igen mig, men inte med denna. Denna fingeravtrycksavläsare fungerar precis som tänkt: Telefonen har rätt storlek för att du kan sätta fingret på avläsaren då du lyfter upp den och har den upplåst när den väl hamnar i tittläge. Mycket bekvämt. Fingeravtrycksläsaren används också för inloggning, vilket är ännu bekvämare. Me like – a lot!

google nexus 5x unboxing

I förpackningen finns med: 

  • Nexus 5X-mobilen
  • Laddare: USB Type-C 15 W (5 V/3 A)
  • Sladd för USB Type-C till Type-C
  • SIM-kortsverktyg för att peta ut luckan med SIM-kortet
  • Kort med erbjudanden på Google Play Musik, vilket också verkar gälla i Sverige. Återstår att testa.

Inga hörlurar följer alltså med. Google förväntar sig tydligen att man har sina favoritlurar redan att använda.  Lite synd kan jag tycka, då jag gillar att ha hörlurar som matchar telefonen och ofta använder den traditionella i-örat-sorten.

google nexus 5x unboxingTill Nexus 6P skickar Google med en kabel för att kunna koppla in telefonen i datorn (Kontaktkabel för USB Type-C till USB Standard-A), men det måste vi Nexus 5X-ägare köpa till på egen hand för 140 kr från Google.

Jag köpte modellen med 32 GB minne, vilket är den mesta man kan få och det finns inte möjlighet till att utöka med ett extra minneskort. Det finns alltså bara en kortplats för ett nano SIM. Dåligt kan jag tycka i dagens läge, men Googles idé är väl att allt ska ut i molnet. Återstår att se om jag kommer att uppleva det snålt tilltagna minnet som ett hinder då jag befinner mig utanför mobiltäckningen här uppe i Norrland. Du kan inte heller byta ut batteriet.

En jämförelser mellan: iPhone 6, Google Nexus 5X, Samsung Galaxy Note 3

iphone 6 vs nexus 5x vs Samsung Galaxy Note 3
Från vänster: iPhone 6, Google Nexus 5X, Samsung Galaxy Note 3

iphone 6 vs nexus 5x vs Samsung Galaxy Note 3Den bakåtvända kameran har 12,3 MP, vilket kanske inte är så imponerande då man jämför med på Sonys Xperia Z-serie, men specifikationerna och kvaliteten på bilderna har fått mycket lovord bland recensenterna då den jämförts med andra kameror. För mig räcker kameran mer än väl. Jag drar ändå alltid ner storleken på bilderna för att de inte ska ta upp för mycket utrymme. Det som sålde för mig var att kameran ska tillhöra de bättre i dåliga ljusförhållanden. Ett starkt säljargument för mig som bor uppe i mörka kalla Norrland, där jag ofta måste fota utan dagsljus. Den framåtvända kameran har däremot 5 MP.

Jag blev däremot lite förvånad då jag startade kameran och såg hur få inställningar det finns. Troligen är det mesta jag behöver där, men jag är van att det finns mer saker att ställa in. Det finns dock funktioner för att ta panoramabilder, fish-eye-bilder, fotoserier etc. Det går också att från appen ”Foto” skapa collage och animeringar. Det mesta som jag brukar använda verkar dock finnas där trots allt, även om jag hickade till första gången jag öppnade kameran och foto-appen.

Eftersom det är en ny modell så är inte utbudet av skal särskilt stort. Jag har beställt ett plånboksfodral (flip wallet case) och ett vanligt skal (PU case) samt skärmskydd (tempered glass), men det fanns inte mycket roligt att välja på ens på eBay. Googles egna skal tilltalar mig inte alls. Alla deras modeller på Google Store känns klumpiga och dystra. Nexus 5X är en snygg stilren mobil, så varför göra om den till en militär variant? Jag undrar om Google förväntar sig mest manliga köpare av Nexus 5X, då jag tycker att alla skalen har en klar maskulin touch. Jag har svårt att förstå det, då Nexus 5X är nätt, lätt och passar tjej-händer alldeles perfekt.

Min smartwatch Samsung Gear S går tyvärr inte att koppla upp mot denna telefon. Samsung kör ett eget gränssnitt (Tizen) mot sina smarta klockor som endast stödja av ett fåtal av deras telefon-serier. Android wear är alternativet som LG, Motorola, Sony och andra använder för att prata mellan klocka och mobil. Jag tänker fortsätta att använda klockan uppkopplad mot min gamla Samsung Note 3, men får acceptera att jag inte kan ta emot samtal eller sms. Noteringar från Facebook Messenger etc kommer dock att fortsätta fungera.

Laddkontakten är USB  Type-C™, så det blir till att uppdatera lagret av kablar. USB typ C är framtiden, så lika bra att börja vänja sig vid, trots att jag har massor av micro-USB kablar utplacerade på massor med olika ställen. Kontakten på typ C är vändbar, dvs det spelar ingen roll vilken väg man stoppar in den i telefonen, vilket borgar för längre hållbarhet (vi har väl alla totalt utnötta micro-USB-kontakter på våra gamla telefoner efter att ha försökt tvinga i dem fel väg?). Det går att köpa en USB typ kabel som är vanlig USB (dvs typ A) i andra änden, med vilken jag kan koppla upp mobilen mot datorn eller ladda den med mina gamla vägg-laddare. Det finns för övrigt massor med olika adaptrar och konverterade till USB typ C att köpa till.

Lite synd kan jag tycka att denna telefon inte stödjer trådlös laddning (QI). Jag hade sett fram emot att få slippa hanterar sladdar framöver.

Jag köpte min från NetOnNet via deras postorder-service.  Jag kan väl inte säga att jag känner mig helt nöjd över hur ordrarna hanterats. Jag lade t.ex. en beställning på ett skal till Nexus 5X på lördagen. Då förväntade jag mig nog att ordern skulle skickas på måndag och skalet skulle levereras i brevlådan på tisdag. Nu ligger man och väntar på att göra iordning ordern, så skalet skickas först på onsdag och det dyker alltså upp hos mig först 4 arbetsdagar efter beställning. Väldigt seg hantering kan jag nog tycka, som är en rätt van internetshoppare. Jag gillar ju annars NetOnNet:s lagerbutiker: Bra service, trevlig personal och ett riktigt bra utbud med lagom och rätt saker. Ska jag köpa saker som bara finns att tillgå via internet, så kommer jag att prioritera andra leverantörer än dem i framtiden.

Batteriets uthållighet får jag återkomma till då jag använt den längre tid. Jag hoppas på OK batteritid och jag ser fram emot snabbledningen, men får skriva om det senare

Summeringen är att jag känner mig JÄTTENÖJD med min nya Nexus 5X. En verkligt trevlig telefon helt enkelt!

En riktigt utförlig test med alla tekniska detaljer finns att läsa på Swedroid.

Ett svar på ”Google Nexus 5X – test”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *