Jag är ju helt ny medlem i Korskyrkans församling, men trots det så var jag med på församlingsledardagen idag. Jag älskar ju att gå på konferenser och seminarier och lyssna på duktiga och inspirerande människor. Temat var EFK 2020. Det kom folk från EFK-församlingar i hela norra Sverige och vilken härligt inspirerande dag det blev.

Direkt när jag satte mig i bänken så kände jag att jag glömt något viktigt hemma: Min dator! Sådana här gånger är det guld att få skriva ner allt och läsa igenom hemma senare. Jag antecknade lite på mobilen, men man får inte med lika mycket där. Det får bli lite spridda noteringar som jag särskilt fastnade för och lyckades plita ner via mobilen.

Vi pratade om församlingskultur. Vilka värden som präglar en växande församling.
Nådra typiska exempel på vad som präglar en växande församling:

  • Vi ger beröm och uppmuntran.
  • Det finns mycket glädje och skratt.
  • Ledare brinner för de som inte känner Jesus.
  • Icke kyrkvana atttraheras av våra gudstjänster.
  • Vi tror att Gud vill något med vår församling.

Sekulariseringsteorin går ut på att ju bättre vi har det materiellt, desto mer fjärmar vi oss från tron och kyrkan. Det stämmer dock inte i stora delar av världen, t.ex. USA.

Det finns däremot en inre sekularisering som handlar om:

  • Individualism – tron är privat och vi pratar inte ens med andra inom församlingen om den.
  • Anpassning – kyrkan anpassar sig alltmer efter omvärldens värderingar och inte bibelns. Istället för att utmana, så anpassar man sig.
  • Privatisering: Offentliga prioriteringar bestäms av andra faktorer. Tron uttrycks inte i det offentliga rummet utan hålls i den privata sfären.

Botemedel är att inse att församlingslivet är ett gemensamt, annorlunda och offentligt liv.
Sedan pratade vi mycket om att fördjupa sin tro genom bibelläsning och bön.

Här kom ett spännande sätt för mig att tolka bibeltexterna på. Jag har lagt in en mycket suddig bild som avslutning, som visar det gamla –> betydelsen bro –> dagens samhälle.

  1. Läs texten och försök tolka vad texten betydde för dem som levde då. Vad är det texten säger?
  2. Textens betydelse måste tolkas med hänsyn till vårt språk, kultur, situation. Vi måste därför gå stegen över ”Betydelsens bro” och sätta in den den i tid och vår situation här och nu.  Hitta igen det tidlösa budskapet. Vad betyder det för oss idag?
  3. Hur kan jag använda det och applicera den i mitt liv i min situation idag? Vilken är Guds hälsning till oss?

När det gäller bön så hör man ofta uttrycket ”be ständigt”, men det innebär inte att vi ska gå runt och rabbla böner hela tiden konstant, men däremot:

  1. Ha tidsbestämd böner.
  2. Be regelbundet.

Bönesvaren står i förhållande till att vi ska vara uthålliga.

Man får en andlig fördjupning genom bönen om man:

  1. Om man har rätt syn på Gud.
  2. Gå ner i varv och ta den tid som behövs. Bön är relation med Gud och inte bara att informera Gud lite snabbt om aktuellt dagsläge. Vi behöver ha kvalitetstid med Gud.
  3. Bestäm dig för en bönetid. När är din bästa bönetid? Det spelar ingen roll när du ber, det viktiga är regelbundenheten och att vi stänger ut allt annat och fokuserar.


Jag åkte hem glad och fylld av energi och kraft!

 

Ett svar på ”Församlingsledardag”
  1. Härligt att läsa dina anteckningar från dagen. Känns nästan som om jag själv var där 🙂 Idag har jag hjälpt en brutta att söka stipendium. Det var lite krångligare än vi trott och tog hela dagen. Vi får hoppas att hon lyckas för hon har ett spännande projekt.

    Kramelikram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *