Det finns massor med olika modeller av hamsterburar. Enligt djurskyddslagen måste buren vara minst 30*40 cm i botten (eller så att det blir 0,12 kvm i golvyta, 48*25 cm är också OK t.ex.) och minst 20 cm hög. Väljer man en bur av denna storlek, så blir det en jätteliten bur och inget som din hamster kommer att trivas i, då den inte får utlopp för sitt rörelse- eller aktivitetsbehov.

Varje vuxen hamster ska bo i en egen bur eftersom hamstern är ett ensamlevande djur. Det finns ett angivet minimimått på buren, men en större bur ger bara ännu mer möjligheter till ett aktivt liv för hamstern.

En hamsterbur ska stå så till att hamstern har det lugnt och får vara ifred dagtid, då den vill sova. Det ska också vara dragfritt eftersom hamstrar lätt kan bli förkylda. De ska inte heller stå i kyla eller i starkt solljus. En hamster ska bo i normal rumstemperatur.

En hamster tycker om att klättra, så tänk på att fallhöjden i buren inte ska vara alltför stor. Hamstern har ett dåligt djupseende och inser inte alltid hur högt uppe i luften den egentligen är och ett fall kan lätt skada sig och bryta ett ben. Det finns höga burar, men som ändå har flera våningar och leksaker. Om du måste välja, så satsa hellre på en med stor area på burbotten istället för att den är hög. En hamster ser inte längre sträcka än 15,2 cm framför sig.

Burbotten ska vara solid, dvs inte bestå av ett galler – utan vara ett slätt golv. Det är också praktiskt om burbotten är uppdragen ordentlig i en gallerbur, för att det inte ska stänka så mycket skräp ut över burkanterna.

Olika sorters vanligt förekommande burar

  • Dunaburar är burar som är helt i plast med ett öppningsbart galler i toppen. De är bra för hamstrar som är gallerbitare och det faller inte mycket skräp utanför den då hela sidorna är solida. Dunaburar är ofta något dyrare än gallerburar.
  • Akvarier/terrarier är också solida men tunga att hantera och en gnagande hamster kan gnaga bort silikonfogarna som håller ihop hela konstruktionen.Det blir dock ofta vackra burar, då det klarar glaset gör att man enkelt kan följa sin hamster. Du kan också sätta in en passande bakgrund. De anses som mer svårstädade då man först måste gräva ut bottenströet och sedan ta bort resten med dammsugaren. Det är inte enkelt att ta ett stort tungt akvarium i badkaret och spola ur det med duschen utan då måste torka ur den med fuktiga trasor för storstädning.
  • Gallerburar var förut vanligast och finns fortfarande i massor med olika utformningar. Tänk på att den hellre ska vara låg och vid än hög och smal. Nackdelen är om man har en gallergnagare till hamster som riskerar att skada sina tänder om den gnager alltför intensivt.
  • Vitrinskåp har blivit väldigt populärt att bygga om IKEAS Detolf. Du tar helt enkelt bort ena långsidan av glas och tippar skåpet på golvet. Sedan behöver du göra ett eget tak om du inte vill lägga tillbaka glasskivan igen. Det rekommenderas också att lägga något under själva glaset mot golvet, då det blir ett litet mellanrum där pga ramen runt skåpet. Detta för att avlasta trycket mot glasbotten. Det ser väldigt dekorativt ut, men jag har samma invändning att de är svårstädade som med akvarier.
  • Plastlådor som IKEAs SAMLA-serie eller ANTONIUS-systemet är vanliga som burar hos främst uppfödare som behöver maximera antalet burar på ett visst utrymme. Både Samla 65 liter och Samla 130 liter har lagligt godkända mått, men 130 liter är att föredra. Till dessa lådor måste man ha något som täcker taket: Ett finmaskigt nät över hela öppningen eller att man använder de lock som finns till, klipper upp en ram och fäster sedan ett nät i öppningen i locket.

Vi köpte en bur från Ferplast som heter “Duna multi” och är 71 *46*31 cm vilket ger en bottenyta på 0,32 kvm. Den har en röd botten och är riktigt snygg att ha även i vardagsrummet. Jag tycker den uppdragna kanten är bra för att minska nedskräpandet och jag riskerar inte heller att få någon gallergnagare. Det är inte alla som vill leka möbelsnickare då man köper hamster utan föredrar något som kan användas direkt från affären. Då är en av de större Duna-burarna ett jättebra val.

Nu har vi dock gått över till att använda IKEAS Samla 130 liter. Det är alltså en jättestor plastbalja med lock och hjul. Vi har borrat massor hål i locket för att ge ventilation. Eftersom lådan är så hög, är det inga problem att få plats med ett stor hjul (28 cm) i buren. Jag är väldigt förtjust i vad som amerikanarna kallar för ”bin cage” (låd-bur). De är lätta att hantera och städa dessutom billiga i inköp så att du kan ha en hemma och en i sommarstugan.

I buren

  • Strö: Botten ska vara täckt av strö, alspån, kutterspån, papperspellets för kattlådor, Toa-Lätt, lättströ eller rivet papper. För att hamstern ska kunna gräva, så behövs ett djup på minst 5 cm.    
  • Bolåda/hus: Hamstern behöver en bolåda (hus) att krypa in i som är fylld med något     strimlat material. Bomaterialet ska enligt lag vara av ”långa strukturer” och rivet hushållspapper fungerar bra. Minsta måttet på huset ska vara 15*15*10 cm. Det finns färdiga hus att köpa eller så tillverkar man sitt egna av en lämplig kartong.
  • Bomaterial: Hamstern klarar sig utan hus men med rikligt av bomaterial som rivet hushållspapper, men vill gärna ha ett litet hus att krypa in i. Ett plasthus är egentligen för tätt då plast andas dåligt och det lätt blir för varmt och fuktigt i plasthusen. Har hamstern tillräckligt med bomaterial, så klarar den sig dock utan något hus.
    Vanlig bomull, vadd eller tyg är inte ett lämpligt material att ha i en hamsterbur.
  • Motionshjul: För motionens skulle behöver hamstern ett motionshjul. Tänk på att hamstar har små fötter och att hjulet ska vara konstruerat så att hamstern inte kan fastna i hjulet då det springer i det. För att hjulet ska vara tillräckligt stort för en guldhamster bör det vara minst 20 cm i diameter, så att hamstern kan sträcka ut ryggen ordentligt då den springer i det. Se till att hjulet är säkert för hamstern så att den inte kan fastna med tassar eller en långhårig päls i den.
  • Leksaker: För att aktivera sig själv, så behöver också hamstern aktivitetssaker i buren som: Långa rör att springa i, vippgungor att springa över, inredning att klättra i (hyllor, broar, tunnlar) och saker att gnaga på som grenar eller frökolvar. Man kan använda mycket av det vi har hemma till att sysselsätta hamstern som tomma toarullar, äggkartonger och andra tomma kartongförpackningar som man har i skafferiet.

    Några av broar, stegar, ramper, utkikspunkter etc bör vara skrovliga och av trä eller terracotta, så att hamsterns klor filas ner naturligt då den springer över den.

    Möblera om ibland i buren så att hamstern får en ny omgivning att upptäcka.

  • Sandlåda: Hamstern är ett renligt djur och vill gärna ha en sandlåda (skål med höga kanter) med fin sand i (chinchillasand). Vissa hamstrar vill ha två sandlådor: En för att kissa i och en för att bada i men alla våra hamstar har både badat, rullat sig och gjort sina behov i ett och samma sandkar. Se till att sanden är torr och ren. En sandlåda i buren gör att den för övrigt inte behöver städas lika ofta. Tips för sandlåda är IKEA:s stora glasburk FÖRVAR, som du lägger ett lager med sand i och sedan lägger i buren så att hamstern kan krypa in.
  • Matskålar: Hamstern behöver också en eller två matskålar i buren:
    1 för den torra hamsterblandningen och 1 för färskt foder.
    Matskålarna bör vara av keramik eftersom de är svårare att välta. Billiga ljushållare i glas kan också fungera som matskålar.    
  • Vatten: När det gäller vatten, så blir det snabbt skräpigt om man har det i skålar och därför använder man sig istället av en vattenflaska som sitter fast i burväggen. En ung hamster har kanske ännu inte lärt sig att dricka från vattenflaskan och kan behöva en vattenskål till en början.
  • Gnagsaker: För att få gnagbehovet tillgodosett (och hålla nere tändernas längd) vill hamstern ha gnagmaterial som färska grenar, träleksaker, fröstänger, gnagarpinnar, hirshpinnar eller råa rotfrukter.
  • Grävlåda: Vissa hamstrar är extremt förtjusta i att gräva och kan uppskatta en speciell grävlåda. Även här har IKEA ett bra alternativ: MULA plocklåda. Ta bort taket på huset och fyll själva huset med spån eller annat grävmaterial Det pratas numera mycket om att använda sig av jord eller sand som hämtats in från skogen eller köpts som blomjord. Jag skulle själv aldrig dra in det i huset eller sätta in hamstern i något sådant. Risken är alldeles för stor för att vi får in insekter, ohyra eller något liknande. De som ändå vill ta in saker direkt från skogen brukar antingen frysa ner det innan de lägger in det hos hamstern eller hetta upp det i ugnen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *