se_SM-R7500ZWANEE_000264726_left_white

Har använt min Samsung Gear S SM-R750 ett par dagar nu. Samsung Gear S är en smartwatch eller wearable, som det heter numera. Det är inte en liten mobiltelefon som man bär på armen och inte heller enbart en dyr klocka. Det är något som ligger precis mitt emellan, men med extra bonus (features).

Utseendet kan sammanfattas som stor men cool. Den är oerhört snygg för att vara så pass massiv. Jag gillar också att man inte bara har imiterat en traditionell klocka och stoppat in en massa elektronik, utan någon har tänkt på både design och funktion. Jag är tidigare van vid att bära stora klockor, så för mig var inte storleken någon issue. Formen på själva klockan är formad i en mjuk båge där även glaset följer samma form. Det gör att den sitter skönt på handleden och följer armens form. Den känn också lätt: 84 gram för den vita och 67 gram för den svart (är det svarta armbandet så mycket lättare?).

Armbandet (bangle/strap) är i ett gummimaterial och jag valde det vita skalet med vitt armband. Själva klockan finns i vitt eller svart. Det finns armband att köpa till i olika färger om man vill byta. Storleken på armbandet är oerhört lätt att reglera själv, men det sitter ändå stadigt och bra på handleden. Hela byggkvaliteten på klockan känns oerhörd stabil.

Skärmen är en Curved Super AMOLED, dvs superskarp. 2 tums skärm låter litet men den rymmer förvånansvärt mycket och är lättläst. Minnet är på 4GB, så det ryms i alla fall lite bilder/musik.

Man styr klockan genom att dra i olika ledder på skärmen: Några exempel:
Att dra uppifrån och ner backar till föregående sida.
Trycker man länge på klockans startskärm kommer man till inställningar för klockan.
Hemknappen längst ner på skärmen öppnar, stänger eller öppnar sin favoritskärm (dubbeltryck).
Ett långt tryck på hemknappen ger en snabbmeny till flygplansläge. Vill man prata igång sin Gear säger man: ”Hi, Gear”,  till klockan så startar skärmen.
En rätt omfattande användarhandledning (manual, User Guide) finns att läsa här.

Gear S kan koppla upp sig med bluetooth, Wi-Fi eller via 3G. Det finns alltså plats för ett SIM-kort (nano-SIM). Jag stoppade in ett SIM-kort som jag hade hemma, vilket visade sig bara stödja mobil surf och inte telefonsamtal. Jag har beställt ett nytt SIM-kort, så att jag får full kapacitet på klockan snart.

Gear S behöver en moder-enhet att styras ifrån. Man installerar appen ”Gear” på sin mobiltelefon och det är härifrån som man kan installera appar och göra vissa inställningar. Ifrån denna app skickar man också bilder och musik till Gear S. Det finns även enhets-specifika inställningar som görs direkt i klockan.

Jag upplever att klockan fungerar bäst i det läge då den är uppkopplad via bluetooth till sin mobil-telefon. Gear S levererar blixtsnabbt samma notiser eller mobilsamtal som kommer till telefonen. Bluetooth sägs räcka ca 10 meter och det kan nog stämma eftersom jag brukar ha mobilen liggandes i köket och sedan kan röra mig fritt inom hus, utan att klockan tappar kontakten med mobilen.

Att man kan stoppa in ett eget SIM-kort gör att klockan fungerar som en stand alone enhet också. Man behöver alltså inte bära med sig två enheter, utan kan lämna mobiltelefonen på lämpligt ställe och bara ha med sig klockan och ändå få mobilsamtal, SMS och notiser. När Gear S bara går på Wi-Fi  eller det har mobil surf enbart (som min har innan jag fått ”rätt” SIM-kort) så fungerar alla notiser som inte rör mobiltelefoni, utan bara går via internet. Allt utom mobilsamtal och sms, dyker alltså upp i displayen. Det går också utmärkt att surfa i en pytteliten miniversion av webbläsaren Opera. När jag får mitt riktiga SIM-kort, så förväntar jag mig att även samtal/sms kommer att dyka upp då jag lämnar mobiltelefonen på matbordet hemma.

Antalet appar som man kan ladda in var förvånansvärt begränsat. Jag saknar framför allt appar för att kommunicera via t.ex. Facebook Messenger,  WhatsApp etc. Det jag laddade in som extra appar nu till en början var en kalkylator (miniräknare) och ett stoppur. Rätt basala appar alltså. Förhoppningsvis kommer det fler appar att välja mellan.

Det finns till och med en musikspelare inbyggd, men då krävs det nog ett bluetooth-headset för att det ska ge något vettigt ljud. Jag ser också  fram emot att prova navigerings-funktionen senare. Eller så fjärrstyr man musikspelaren på sin mobiltelefon från Galaxy Gear S.

samsung gear s white vit smartwatch smartklocka wearableDet syns att klockan vänder sig till segment ”träningsmänniskor” eftersom det finns inbyggd stegräknare, pulsmätare och en app som heter ”S Health”.  Stegräknaren visas överallt, känns det som, så  jag har mer eller mindre ofrivilligt börja räkna steg, men det är säkert nyttigt.  Har man suttit stilla i en timme, så vaknar skärmen till och undrar om man sitter och sover. Jag har inte grävt något i övriga fitness-funktioner.

Man känner sig rätt cool då man går och pratar med klockan som värsta SÄPO-agenten. Eller som en besättningsmedlem i Star Trek (”Beam me up, Scottie!”). Jag tycker inte att ljudet var riktigt så bra som jag förväntade mig, men mottagarna verkar höra mig prata i alla fall. Jag har hört lite klagomål på att det låter knastrigt då jag ringer till någon, men har ännu inte förstått om det är klockans fel eller inte.  Jag hör i alla fall den jag pratar med alldeles utmärkt.

Jag blev förvånad över hur hur bra det lilla tangentbordet fungerar. Det finns till och med Samsung Swipe att välja som inmatningsmetod.

Samasung Gear S white vit crochet virkning pattern diagram virking stickning knitting mönsterEtt användningsområde som jag inte tror att Samsung förväntade sig är att den här klockan är jättebra om man vill bära med sig virkmönster eller stickmönster. Jag har laddat upp en bild med det diagram som jag jobbar med just nu. Det går att förstora bilder precis som på mobiltelefonen genom att man ”sträcker ut den” med hjälp av två fingrar. Miniräknaren är sedan ett utmärkt komplement när man behöver räkna ut antalet maskor i olika lägen.

Gear S laddas genom att man trycker fast ett bakstycke på baksidan av boetten i form av ett litet batteripack. Den kopplas sedan via micro-USB till en vanlig laddare. Batteripacket kan också användas som reservström.  Batteritiden är som på andra sådana här klockor inte så imponerande och jag har tagit vanan att ladda den varje natt, som jag gör med  mobiltelefonen (Jag har en Samsung Galaxy Note 3). I annat fall håller den laddning ca 2 dagar.  Det finns ett energisparläge att aktivera för längre batteritid. Jag kan nog dock erkänna att det här med den korta batteritiden känns lite tråkigt och att det är bökigt med ytterligare en pryl som ska laddas. Men så är läget och bara att gilla det.

Varför väntade jag då inte och köpte en Apple Watch istället? För det första har jag redan en massa Android-saker och en Samsung-telefon. Dessutom tycker jag att Apples Smartwatch är ful. Apple brukar göra eleganta snygga designer, men här tycker jag de har misslyckats med att lägga till den där lilla extra design-touchen utan istället bara kopierat formen på en 70-talsklocka. Det finn också andra smartwatch-alternativ som Sony SmartWatchMotorola Moto 360 Smartwatch och LG G Watch R.  Jag har dock inte testat någon av dem.

2 svar på “Samsung Gear S white – test – recension /review”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *