Efterrätt till laktosintolerant diabetiker

Jag bjöd hem en mycket god vän – M – på söndagsmiddag. På söndagar vill jag ha det lite festligare, så även om kylskåpet gapade rätt tom och det bara fanns 15 kr i plånboken (lön dagen efter), så försökte jag göra någon sorts dessert. Men vad gör man till en laktosintolerant diabetiker? Jag är innerligt trött på olika fruktsallader (hon också antar jag) och jag hade ändå inte pengar över att gå och köpa vare sig frukt eller specialglass/grädde. Det som fanns i kylskåpet i form av frukt var: Äpplen.

Så jag gjorde en halv omgång vanlig pajdeg (rätt lös).
Tryckte ut den i små rundlar direkt på plåten.
Skalade och skivade äpplen som jag lade ovanpå.
Pudrade över med kanel.
Gräddade i 175 grader, men täckte rätt snabbt över plåten med aluminiumfolie, för att fukten skulle behållas och pajdegen skulle bli gräddad men inte bränd.

Resultatet såg festligt ut och pajdegen blev precis så mör som jag hoppas på. Till serveringen strödde vi över lite sötningsmedel (Canderel). Minipajerna var då svala – sötningsmedel i pulverform typ Canderel blir minst sagt äckligt när man strör det över varma saker och tror att det ska uppföra sig som florsocker. Som en vit klibbig massa bara.

På bilden har jag spritsat över med grädde, som ju finns i olika varianter för olika former av intolerans/allergier.

Så desserten blev riktig lyckad. Tur var väl det, eftersom huvudrätten blev ett totalt fiasko. Snälla hungriga vänner äter ändå, men det är inget jag hoppas få göra om. Ett tips: Om man vill snabbtina fryst köttfärs i kallt vatten, se till att plastpåsen är helt tät. Vattenskadad upptinad köttfärs är ingen hit alls och i princip omöjlig att göra accepterbara köttbullar på.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *