Tips: I Spanien får vem som helst kalla sig mäklare

Mäklarbranschen i Spaninen ser helt annorlunda ut jämfört med i Sverige. Det enda som förenar dem är att de vill sälja en lägenhet till dig så snabbt som möjligt med minsta möjliga jobb. I Sverige har en enda mäklare hand om försäljningen av en viss lägenhet. I Spanien kan alla mäklare sälja nästan alla objekt. Det är bankåtertagen som är undantagna, som jag har förstått det. Det är också en mer komplicerad process att sälja bankåtertag (det ska vara någon sorts vänteperiod innan köpare lägger buden), så inte alla mäklare vill ta sig an dessa objekt.

Det kan poppa upp mäklare från ingenstans som sedan slår igen då turistsäsongen är över. Kolla med den mäklare du hittar att det verkligen är en som har erfarenhet och som finns kvar när säsongen är över - du kan behöva ha kontakt med dem igen. Och en som bara dyker upp periodvis, undrar jag verkligen om de har full koll på allt som krävs för en försäljning.

Om du skriver en fråga i någon av de många FB-grupperna, så kommer du att få PM (meddelanden) från både etablerade mäklare och hobbymäklare. Vi blev själva rätt aggressivt ansatta av en mäklare: Jag tror gott om människor och när vi helt oombett fick ett erbjudande om ett radhjus med "location, location, location" till ett bra pris, så blir man givetvis intresserad. Det handlade om ett bankåtertag med strandnära läge. Vi skulle betala in reservationsavgift utan att ha fått se mer än Google Street View-bilder och hade någon vecka på oss att betala in handpenningen. Vi sitter då alltså i Umeå. Rätt långt borta. Vi fick ingen planlösning och inga svar över hvuud taget på våra frågor. Men kan man då verkligen missa ett sådant kanontillfälle som kunde komma att hyras ut för 1.000€/vecka under högsäsong? Ja, vi sa i alla fall nej, då det hela kändes helt fel och inte alls det vi hade pratat om från början. Vi åkte förbi området då vi var nere och visst kände jag en viss oro i magen innan vi anlände: Tänk om det visar sig ändå vara världens mysigaste hus men fantastiskt läge? Det var det dock inte alls. Snarare tvärtom: Jag fick känslan av övergivet hus i Vilda Western och i en av lägenheterna bodde det uppenbarligen en familj med en hund som stod och skällde bakom grinden. Om något känns för bra, så är det troligen det och magkänslan ljuger aldrig. Så pass upp med snabba och alldeles för bra erbjudanden som du får via FB!