Tips: Kommentarer du kommer att få när du berättar om ditt val

Vi har möts av många uppmuntrande hejja-rop för vårt val att köpa lägenhet i Torrevieja och många har varit glada tillsammans med oss och sagt "Grattis". Ställer du frågor på internet (tänker då främst på Facebook), så kommer du också att få höra en hel del negativt över just ditt val. Så här bemöter jag dem för egen del:

Ja, jag vill då inte bo där det finns en massa andra svenskar.
Mitt svar: Jag är ju svensk! Jag talar inte spanska. Även om jag försöker lära mig de mest grundläggande i språket så kommer det att ta lång tid innan jag behärskar det och det kommer att ta lång tid innan jag kan föra en avslappnad middagskonversation och förstå de fina nyanserna som följer då goda vänner träffas, umgås och skämtar med varandra. Än mindre försöka förklara någon teknisk detalj för en hantverkare. Visst finns det Google Translate som många använder sig av numer men nog ser jag det som en fördel att jag kan få hjälp på engelska eller svenska på banken eller vårdcentralen. Det finns med all sannolikhet en större chans att du träffar på en spanjor som pratar engelska eller någon som har svenska rötter om du bor i en s.k. turistort.

“Jag skulle då välja ett ställe som var spanskt och inte så turistiskt som <valfri ort>.”
Mitt svar: Hur många genuint spanska ställen utan turistbebyggelse finns det egentligen kvar efter kusten på Costa Blanca? Och är det verkligen i sådan bostäder som vi vill bo? Jag vill inte bo i ett gammalt stenhus där man tar ut stolen framför ytterdörren utan jag vill ha en lägenhet med stor balkong där vi kan njuta av solen och värmen en bit ovanför marken och gatan. Det kan finnas kvar en liten gammal stadskärna hos de flesta orter, men turismen är en stor industri i Spanien och det byggs överallt och förtätas ännu mer. Ska man bo genuint spanskt, så hamnar man en bra bit inåt landet, långt från havet. Och även om själva staden du bor i har en genuin stadskärna kvar, så är nog risken stor att du själv ändå kommer att bo en bra bit därifrån i ett för turister byggt område. Det finns dock fortfarande genuina spanska byar kvar och fincor ute på landet, så vill du bo så, så är det helt fritt att välja ett sådant alternativ. 

"Du kan ju inte bo i <valfri ort>. Titta istället norrut/söderut efter kusten - det är väldigt mycket trevligare där."
Mitt svar: Det är du som ska trivas, inte någon annan. Du ska känna att platsen passar både dig och din plånbok. För egen del så bor jag hellre i en stor lägenhet på en plats jag har råd med än i en pytteliten lägenhet på en dyrare plats som andra anser är bra mycket "finare". Om du frågar efter rekommendation om var man ska bo så kommer alla att rekommendera just den plats där de själva bor på. Var känslan av att "komma hem" infinner sig är väldigt olika för olika människor och även i vilket stadie av livet man befinner sig i. Gå på din egen matkänsla och lyssna inte på precis allt som alla andra säger till dig om olika platser. Vi kände oss direkt hemma i Torrevieja, en riktig stad med ett riktigt centrum och en av de bästa strandpromenaderna jag gått efter.

“Jag skulle då inte vilja umgås bara med svenskar om vi bodde i Spanien”.
Mitt svar: Man umågs med precis vem man vill och ingen kommer att tvinga någon. Vi vill dock ha ett socialt liv. Vi talar bägge flytande engelska, men vår spanska har väldigt mycket mer att önska. Jag kan inte ha en vanlig vardagskonversation över en middag och dessutom kunna hänga med på skämt etc. Allt det som gör och bygger sociala relationer. Jag tycker det är trevligt om vi kan delta i aktiviteter där vi kan vara en del och förstå och göra oss förstådda. Handen nu på hjärtat alla svenskar: Hur många umgås ni själva med som inte pratar flytande svenska eller engelska (om du nu pratar det språket också)? Hur många har ni hemma på middag hos er som bara kan få fram lite knaggliga fraser på ett språk som du förstår? Varför skulle spanjorer vara annorlunda gentemot oss turister i Spanien? Det är säkert stor skillnad om man jobbar och bor permanent i Spanien, men vi kommer ju ner som turister de första åren. Jag är tvärtom jätteglad för de svenska kontakter vi har knutit därnere - det gör att vi känner oss välkomna och "hemma".