Ta bort foton från mobilen men inte från Google

Att synkronisera bilder mellan mobilen och Google Foto ställer till med en del funderingar: När minnet på telefonen är fullt – vågar jag radera bilderna från telefonen och lita på att de fortfarande ligger kvar hos Google?

Screenshot_2015-11-05-18-15-00När jag får  upp den här frågan, då jag försöker radera ett foto, så känns det lite obehagligt. Raderar jag en bild här, så kommer alla kopior att försvinna oavsett vilken enhet det finns på, som jag har valt att synkronisera: Min mobil, min surfplatta, min dator och molnet.

För att veta att det verkligen bara är bilden som ligger lagrad på mobilen som du raderar (eller surfplattan) så använder du funktionen:
Ta bort enhetskopia. Du kan hitta funktionen på flera ställen i Google Foto, men detta är ett sätt att hitta igen den.

Öppna appen Foto.Screenshot_2015-11-05-18-15-14

Välj Enhetsmappar från meny uppe till vänster.Screenshot_2015-11-05-18-15-32Välj den mapp du vill jobba med. Här syns att mappen Kamera synkroniseras och säkerhetskopieras upp till molnet eftersom det finns en blå molnsymbol  (icke synkroniserade mappar har en grå molnsymbol).Screenshot_2015-11-05-18-15-43Välj den bild du till radera och öppna meny uppe till höger.Screenshot_2015-11-05-18-17-52

Välj att Ta bort enhetskopian, dvs enbart den kopia som finns på den enhet som du just nu jobbar med.

Screenshot_2015-11-05-18-19-35Välj att Ta Bort bilden. Det är nu bara bilden som ligger på enheten som raderas. Eventuell kopia hos Google finns kvar. Då har vi frigjort minne lokalt på mobilen/surfplattan men har kvar en kopia hos Google.

Ett tips är att du innan du börjar radera bilder på mobilen/surfplattan, verkligen kontrollerar att bilder som du vill ha kvar finns säkerhetskopierade online hos Google.

Mer läsning

Google-sökning på:
”delete photos from phone but not google photos”
hittar denna länk till deras supportsida.

 

4 reaktioner till “Ta bort foton från mobilen men inte från Google”

  1. Hej Malin! Tack för att du läser min blogg. Vad synd att det inte fungerar, jag har tyvärr bara testat på en Android-telefon. Sommarhälsningar från Maria

  2. Hej och tack Maria för att du inspirerade mig till att frigöra utrymme på min iPad! Google lämnar inget åt slumpen (helt enkelt för att det är oekonomiskt), och beskriver ett tillvägagångssätt för att frigöra utrymme lokalt också på Appleenheter. Utan att påverka säkerhetskopian i Google Photo förstås.
    Det gäller att hitta info om hur en ska gå tillväga, och i min iPad syns en liten obetydlig ”Läs mer” längst ner i den obehagliga dialogrutan du beskriver i början av ditt inlägg. Den som säger att ”Objekt som har flyttats till papperskorgen tas bort från…” etc etc.
    Väljer jag ”Läs mer” finns en tydlig beskrivning av en lite omständig procedur, men det är ju trots allt ganska sällan en måste göra det – och den borde funka för Malins iPhone också.
    Tack för ordet!
    Vänlig hälsning
    Carlo

  3. Jag har det omvända problemet – dvs jag vill radera bilder i molnet men inte i mobilen. Som det nu är för mig så förlorar jag bilder, när jag raderar i molnet. Min telefon har större minne än molnet..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *