StayFriends kundtjänst – fungerar fin-fint!

Mitt mest klickade blogg-inlägg är just nu det där jag beskriver hur man avslutar sitt medlemsskap på StayFriends och hur man kommer i kontakt med deras support. Att döma av kommenterna, så är folk rätt missnöjda, vilket jag har svårt att förstå.

Jag hade anledning att  kontakta StayFriends kundtjänst i ett eget ärende igår.

 • Jag mailade min fråga till service@stayfriends.se
 • Dagen efter låg det ett trevlig svar i min mailbox, där de på bästa sätt tagit hand om mitt ärende.

Kan inte vara annat än nöjd.

 

 

Virkad svart tunika i bambugarn

crochet tunic top dress bamboo yarn virkad topp tunika klänning bambugarn bambu

Har äntligen fått färdigt min svarta tunika i bambu-garn. Det har varit mycket jobb, men det blev oerhört skön och mjuk att ha på sig.  Svart är en helt hopplös färg att virka i – det gäller att sätta sig direkt under en stark lampa i soffhörnan. Samtidigt är svart ack så vackert att ha på sig!

Garnet är Tropical (50% Bamboo, 25% Cotton, 25% Dralon, 140 meter / 50 gram) . Ett underbart garn att jobba med och en fantastiskt fin glans. Jag använde mig av virknål nummer 5.

Bambugarn har ungefär samma egenskaper som bomullsgarn, men sägs vara miljövänligare eftersom det är en förnybar resurs: Man behöver inte plantera om bambun efter det att den har skördats. Bambu har bra absorberingsförmåga (uppsugningsförmåga) och är antibakteriell och behöver inte besprutas. Bra miljöval alltså. Det är underbart mjukt mot huden.

Så här gjorde jag:

 1. Lade upp en kant med elastiska länkade dubbelstolpar som start på oket.
 2. Virkade ett fram och ett bakstycke med länkade dubbelstolpar.
 3. Virkade ihop axelsömmarna
 4. Virkade ihop sidsömmarna under ärmhålen.
 5. Virkade kjolen. Den övre delen av mönstret på kjolen kallas ”Fyllda rutor och stolpar” i Stora boken om virkning. Nedersta delen är enbart luftmaskbågar för att plagget inte ska kännas för tungt.
 6. Virkade ärmarna.

20141011_124911 - Edited

Uppläggning utan luftmaskkedja (Chainless Foundation Single Crochet)

Jag lägger numera alltid upp kanterna med elastisk uppläggning, dvs man virkar fastmaskor eller stolpar direkt utan att först fästa dem mot en luftmaskkedja: Man slipper då den där korvande långa ormen av luftmaskor och man vet mer exakt hur den färdiga bredden blir. Tekniken finns beskriven i Stora boken om virkning eller YouTube. Beskrivningarna är oftast på hur man startar med en rad av fastmaskor, men exakt samma teknik kan användas för att lägga upp stolpar, dubbelstolpar eller kedjade maskor.

linked double treble crochet länkade stolpar dubbelstolpar Länkade stolpar (linked double crochet)

Stora boken om virkning har blivit en riktigt väl använd uppslagsbok härhemma och tekniken med länkade stolpar hittade jag även här. Jag ville ha oket tätt och formfast, dvs inte så där glest, töjigt och håligt som många virkade plagg blir och därför valde jag att göra länkade dubbelstolpar som blir både tätt och dessutom går snabbt att göra. Anvisning på YouTube.

Folk mår bäst i frikyrkolänen, dvs Västerbotten

Läser att folk i Västerbottens län är de som mår bäst, dvs har minst psykisk ohälsa. På plats nummer två och tre kommer Halland och Jönköping. Sämst mår man i Västmanland och Gävleborg.

Orsaken till att folk mår dåligt kopplas till arbetslöshet, utförsäkring och uppsägning. När det gäller Västerbotten så vet jag väl inte om man kan kalla Västerbottens inland för att sakna problem med vare sig utförsäkring eller uppsägningar.

Orsaken till att Västerbottningar mår så bra sägs vara den starka föreningskulturen och hälsoundersökningar.

Något som inte nämns i TT:s rapportering är att både Västerbotten och Jönköping är de två stora traditionella frikyrkolänen. Vill man klassa frikyrkan som ”föreningskultur”, så finns det väl en poäng med det. Jag tror dock att både den gemenskap man hittar i en församling och att tron på Jesus gör en till en tryggare människa där man vet att det finns ett fallskydd som sträcker sig långt bortanför den statliga och kommunala sektorn. Även om man inte är aktivt engagerad och medlem i en församling, så följer de värderingar som man vuxit upp med och omges av med även utanför kyrkan. Det blir ett annat sätt att förhålla sig till mot sina medmänniskor.

Det är spännande att se att kyrkan trots allt gör ett tydligt avtryck, även om vi inte alltid syns så mycket i samhällsdebatten. Det ger i alla fall mig mod och styrka att fortsätta våga berätta om att det finns en alternativ väg att följa i livet: Vägen heter Jesus!

SVT ] [ Mind ] [ VK ]

Virkad tröja av sexkanter

crochet hexagon top sweater virkad tröja av sexkanter

Jag hittade en så klurigt konstruerad barnkofta.  Jag gillade idén att utgå ifrån sexkanter istället för de traditionella 4-kantiga (mormors)rutorna, som är så vanliga. Virkning är så spännande eftersom man enkelt kan bygga på små delar till stora. Det blev en tröja, men hade fungerat lika bra att gjort till en kofta med öppning och knäppning efter framkanten.

Exemplet var gjort som en barntröja men eftersom jag älskar frivirkning ville jag prova på att göra den i vuxenstorlek till mig själv.

Utgångspunkten är en traditionell sexkantsruta

Mönster till sexkantrutan:
Varv 1: Virka 6 luftmaskor och sätt ihop dem till en ring med en smygmaska.
Varv 2: Virka 2 luftmaskor som ersättning för första stolpen (börja alla varva på detta sätt). Virka 2 stolpar med nedtag om ringen, 2 luftmaskor (=första hörnet), * 3 stolpar, 2 luftmaskor * och upprepa * till * till du har sex hörn. Avsluta varvet med en smygmaska i den översta av de 2 första luftmaskorna.
Varv 3 och resterande varv: 2 luftmaskor som ersättning för första stolpen. 1 stolpe med nedtag mellan föregående varvs stolpar. I de sex hörnen virkar du 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar.  Avsluta varvet med en smygmaska i den översta av de 2 första luftmaskorna.

Vill man istället för enstaka stolpar göra mönster typ mormorsruta, så fungerar det också.

Gjorde ett diagram för att visualisera det färdiga resultatet

Ljust grönt = sexkanten
Ljust blått = påvirkade kanter för att få tillräcklig längd, bredd och en halsringning (om man inte bara vill vika undan snibbarna istället).
Klicka på bilden för att se den i större format.

Sexkanttröja - crochet hexagon top sweater virkad tröja av sexkanter - diagram

 Sedan gjorde jag så här:

 1. Virka två lika stora sexkanter. (Dessa ska vara böljande och inte helt plana för att kunna vikas till ett ‘L’.)
 2. Vik sexkanterna till var sitt ‘L’.
 3. Virka ihop ärmsömmen på vardera ärmen  (”nacke” till ”handled”).
 4. Virka kanten mitt fram och mitt bak (tänk på att forma en halsringning samtidigt).
 5. Virka ihop mitt bak och mitt fram.
 6. Virka på kjolen.
 7. Virka till ärmarna så att de blir tillräckligt långa.

Garnet är Merino Gold Batik i vitt, rosa och blått. Jag använde virknål nr 4,5.

20141007_144816Det finns flera beskrivningar på hexagonkoftor till barn, som man kan ha som grund även för oss vuxna.

crochet hexagon top sweater virkad tröja av sexkanter

Lista över egna projekt – virka – sticka – sy

Ni som vill följa vad jag gör i handarbetsväg kan göra det här på bloggen. Jag har också gjort en egen sida för alla avslutade projekt i modern tid. Tänk om jag dokumenterat allt jag gjort under åren – vilken spännande lista de skulle varit, där man sett modets skiftningar. Det har också blivit en hel del test av olika tekniker.  Tyvärr finns det mesta inte kvar, annat är i dåligt skick, men jag tror att det finns en poäng med att fota även gamla egengjorda saker i gömmorna. Men det projektet får starta en annan dag. Just nu finns det bara en modern lista på min hemsida.

Den här sidan tänker jag fortsätta fylla på med avslutade projekt.

Coca-Cola Life – livet är full av falskhet

20140930_103028Den finaste bilen (Mitsubishi Lancer – vackert metallicblå) fick på sig sina vinterdäck idag och jag tänkte passa på att äta lite lunch under tiden processen pågick genom att köpa den nya Coca-Cola Life tillsammans med varmkorv på OKQ8.

20140930_102953

Så förvånad jag blev då jag vände flaskan och läste innehållsförteckningen och inser att Coca-Cola Life är att jämföra med Bobs apelsinsaft när det gäller sockermängd!

Coca-Cola Life marknadsförs som läsk med naturliga sötningsmedel och lite färre kalorier. Men steget att jämföra en  jättesöt dryck med en något mindre söt dryck, gör fortfarande drycken varken nyttig eller sockerfri.

Värt att notera:

 • Ingrediens nummer två efter vatten i Coca-Cola Life = socker!
 • Antalet kolhydrater / 100 ml Coca-Cola Life = 6,7
 • Antalet kolhydrater / 100 ml Coca-Cola = 10,6
 • Antalet kolhydrater / 100 ml Bobs Apelsinsaft = 8
 • Varför är stevia mer naturligt än vanligt socker? Stevia kommer från växtriket. Socker kommer från växtriket. Båda är precis lika naturliga.
 • Stevia höjer inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker, men vad spelar det för roll då stevia är i minoritet och kolhydratinnehållet bara 1/3 lägre?

Jag köpte en Coca-Cola Zero istället – den är fortfarande sockerfri. Och dessutom den godaste colan.20140930_103112

Jaha – då är man senior nästa år

2014-09-23Och jag som känner mig så ung? Visserligen visar körkortet att jag fyllt 54 år i år, men inte känner jag mig gammal för det. Jag tänkte teckna Comviqs studentabonnemang (195 kr/månad  5GB data och fria samtal, sms och mms – mycket bra deal.) Bara för att inse att samma erbjudande fanns även för seniorer.  Trodde det skulle vara pensionärsgräns, men ser att åldersgränsen går vid 55. Jag är ju student i år, men annars kan jag ju vänta ett halvår och teckna mig som senior istället.

Tufft att inse att man anses ha passerat medelåldern.

Kofta av garnet från Istanbul

Grön kofta i green sweater superbulky garn yarnÄntligen är koftan i de gröna supertjocka garnet (super bulky yarn) som jag köpte i Istanbul, Turkiet klar. Den blev en riktigt tjock, mjuk och varm vinterkofta som kommer att bli gosig i vinter. Som de flesta tröjor jag stickar blev den något för lång på ärmarna – varför lär jag mig aldrig? Färgen på fotot är väldigt myckte gråare än vad den rätt starkt klart gröna koftan är i verkliga livet – lustigt.

Mönstret är en förenklad variant av Drops 132-9. Orginalmodellen är stickad i mosstickning, men jag gjorde bara vanlig slätstickning. Kapuschongen iddes jag helt enkelt bara inte göra.

Koftan gick jättesnabbt att sticka – jag använde stickor nr 12. Sedan har den fått ligga ett par veckor innan jag kommit mig för att sy knapphål och sy i knappar.  Det är första gången jag gör något i så här tjockt garn, men det var roligt. Jag gillar sådant som ger snabbt resultat.

wpid-20140911_210808.jpg

Min HP Envy 17-tummare – efter ett par veckor

background roses windows 8 hp envy1 7 tumJag skrev en kort recension över min nya 17-tums dator tidigare. En laptop i Envy-modell från HP.

Har fått frågan vad jag tycker om den så här efter ett par veckor. Och  sammanfattningsvis kan sägas att jag är toknöjd. Jag kommer aldrig mer att ha mindre än 17 tum framför mig på skrivbordet, utan istället komplettera med en betydligt mindre bärbar dator för resa. Det blir en mycket skönare arbetsställning då man sitter och jobbar vid en större skärm och det blir effektivare jobb när man får plats med mer. Jag skriver rätt mycket och tycker om att kunna lägga fönster omlott, så att de är snabbt åtkomliga. Det gör mycket att skärmen både är HD-upplöst och större än normalt.

Jag klagade lite över fingeravtrycksläsaren som inte kom igång ordentligt, men HP kom med en av sina uppdateringar, via den förinstallerade appen HP Support Assistant, till just den funktionen och då fungerade fingeravtrycksläsaren precis som tänkt direkt. Ingen nödvändighet för mig att använda fingeravtrycksläsaren, men en kul feature som man ju i alla fall  måste testa. Jag gillar när tillverkaren kommer automatiskt med uppdateringar till förinstallerade programvaror och att installationen också fungerar (vilket inte alltid är fallet, trots tillverkarnas goda intentioner).

Skärmen är verkligen kanonfin: Skarp och ljusstark och kompletteras bra med det bakgrundsbelysta tangentbordet som kan stängas av och på. Något jag inte trodde jag behövde men det är vilsamt ibland att inte ha ljuset på där. Tangentbordet är jätteskönt att skriva på, men det tog mig ett litet tag att vänja om mig exakt hur tangenterna är placerade då t.ex. ”Delete”-tangenten är något mindre än på min förra bärbara dator och tangenterna inte lika distinkta då de bara är upphöjda några millimeter över ytan. Men just den låga profilen gör det oerhört vilsamt att skriva på det.

Jag tycker annars att funktioner är tydliga och logiska och jag har inte haft problem med att hitta igen olika inställningar som finns förprogrammerade på de olika tangenterna – symbolerna är tydliga. Annars kan man ju leta sig blå efter varför inte WiFi fungerar på en ny dator och inse att det någonstans under kanten är gömt en liten av- och på-knapp för just WiFi (och som då givetvis av någon anledning står på ”off”). Här lyser sådana saker med en liten blå eller orange lysdiod, så ingen tvekan om var man bör titta.

Datorn är supersnabb – den har en i7-processor, så fattas borde väl annat. Den startar också supersnabbt ifrån vila.

Högtalarna är riktigt bra för att sitta i en bärbar dator, så Beats Audio är bättre än standard.

Och så tycker jag den är riktigt snygg där den pryder sin plats på skrivbordet – slimmat metallchassi (en dator SKA var snygg att se på!)

Det enda jag väl kan klaga lite över är att jag tycker att fläktarna kan låta väl mycket emellanåt, men det är ju å andra sidan inga SSD-diskar i den här datorn och då brukar det alltid ”surra/susa” lite mer.

Och så drar jag mig för att ta med både dator och laddare utanför huset då laddaren är jättestor. Så hittills har datorn bara burits runt i huset, med laddaren inom närområdet. Annars är själva datorn tillräckligt lätt och tunn för att enkelt kunna bäras i tillräckligt stor väska utan problem.

Det är en riktigt bra laptop.

Bechamelsås – hemlagad eller färdigköpt

dolmio bechamelsås till lasagne innehållsförteckningIbland blir man fundersam. Vi har ICAs matkasse och ibland tycker jag de gör saker väl omständliga. Det är ett evigt hackande av grönsaker och potatis, istället för att skicka med frysta och/eller färdig-hackade/-skalade. Och det är ett evigt rullande av köttbullar när det finns färdiga att köpa. Visst är hemgjord mat gjord från grunden alltid minst en smula bättre, men man har inte hur mycket tid som helst att stå och laga mat på vardagskvällarna.

Jag blev dock väldigt förvånad när ICA gav oss genvägen att slippa göra Bechamelsås, som väl är bland det enklaste man kan göra: Smör, mjöl och mjölk som kokas ihop. Innehållet i den här färdiga såsen kändes som så långt ifrån originalet man kan komma.

Ska man nu tänka positivt, så är denna produkt glutenfri. Å andra sidans så skulle såsen hällas över vanliga lasagne-plattor, så där försvann den fördelen.

Snälla ICA: Låt gärna maten vara mer halvfabrikat så tillagningen går snabbare, men låt oss slippa sådana här ersättningsprodukter.

dolmio bechamelsås till lasagne

Kan det här räknas som smörgås? Eller bulle?

kanelbulle bulle med grädde mandelmassa vaniljkrämMina kollegor är rätt roliga ibland. Jag har sockerförbud och säger nej till kakor, bullar och andra sötsaker. Mina kollegor hävdade dock envist en eftermiddag på jobbet att detta minsann inte alls räknades som bulle eller sötfika utan självklart tillhörde kategorin macka (eller smörgås som vi ofta säger i Norrland). Och ”bruna” mackor får jag ju äta.

Hur kan det nu bli så?

En bit vitt bröd, skuret i mitten med mejeriprodukt emellan – är inte det samma sak som en fralla med smör? Nu råkade bara denna mejeriprodukt inte vara vispad tillräckligt hårt för att bli lika hårt som smör, men i övrigt så stämde de andra kriterierna in.

Jag lät mig dock inte övertalas, utan sa nej till tack till denna eftermiddagsmacka.

Köpte en HP Envy Notebook PC 17 tum

HP ENVY 17-j166no Notebook PC 17 tumKände att jag behövde en ny bärbar dator som ska fungera som skrivbordsdator. Det blev en HP Envy 17-j166no Notebook PC.

Den är jättefin: Mindre och nättare än jag trott. Skärmen är kristallklar och med en i7-processor är den dessutom snabb. Ser fram emot att få testa högtalarna eftersom HP skryter så mycket över sin BeatsAudio. Datorn är jättesnygg med sitt aluminium-chassi och känns gediget byggd. Tangentbordet är min favorit-sort där tangenterna är låga och bara ligger några millimeter ovanför själva plattan. Det ger inga stora springor där varken fingrar eller smulor kan fastna (jodå, jag skriver snabbt och det har hänt att jag kört fast mellan två tangenter då jag skrivit för fort på andra typer av tangentbord).

Jag har inte hunnit mer än starta igång den och installera de nödvändigaste programmen, men jag vet att jag kommer att trivas med den. Ska datorn ersätta en stationär dator, så är 17 tums-skärm att föredra. Även om den är bärbar, så lär det dock inte vara alternativ ett om jag ska ut och resa. Enbart laddaren är en rejäl doning till en dator med så här stor skärm.  I de fallen jag ska ut på resa så fungerar Chromebooken bättre och har bättre batteritid. Men att flytta runt hemma för att se film etc är inga problem.

Jag har dock lite strul just nu. Jag har problem med att få Thunderbird att fungera, men insåg att den behövde rejält med tid på sig att synkronisera alla mappar. Så jag lät den stå och tugga för sig själv ett tag och nu verkar det fungera som det ska.

Däremot har jag inte fått igång fingeravtrycksavläsaren. Löser det sig inte på ett par datorkvällar till får jag väl ringa HP supporten. De var oerhört trevliga då jag ringde och skulle köpa datorn, så hoppas på samma bemötande även i fortsättningen.

PS. Använder min dator som privatdator för att blogga, hantera bilder, se film och surfa. Spelar inte ett enda spel – någonsin.

Bibelskola nära på distans

bibelintro i ljuset av återkomstenJag har haft studieuppehåll från kvällsstudierna ett år, men nu är det dag igen. Denna höst tänker jag gå på Bibelskola på distans. Jag har anmält mig till Hyllie Parks Bibelskola Nära Distans. Kursen ges på halvtid och sägs kräva 10 timmar/vecka och det ska jag väl klara av.

Böckerna om används är:

I ljuset av återkomsten – en bok om tro och liv av Jan-Åke Alvarsson och Martin Boström

Bibelintro – En guide till Gamla och Nya testamentet av Greger Andersson och Claes Bengtsson

Jag har bara hunnit bläddra i dem än så länge, men båda böckerna känns tydliga och lättlästa.

Det ska bli jättespännande!

Stora boken om virkning

stora boken om virkning margaret hubert

Jag beställde ”Stora boken om virkning” skriven av Margaret Hubert  – ISBN: 9789186289492 - för att få lite inspiration. Ibland känns en tryckt bok bättre än att bara leta på internet.

Det är en oerhört vacker bok med fina, tydliga bilder på olika tekniker och tillhörande beskrivningar. Jag tror att även en nybörjare skulle kunna följa anvisningarna och få ett lyckat resultat. Exempel på punkter i innehållsförteckningen är: Montering, grundmaskor, mönstervirkning, tunisisk virkning (krokning), filévirkning, spetsar, motiv, kanter, bårder, gaffelvirkning, kvastskaftvirkning och fri virkning.

Det mesta man behöver i teknikväg finns här. Jag som är väldigt förtjust i frivirkning hade dock gärna sett att man ägnat några extra sidor åt detta och ännu mer visat hur man kan tänka och göra om man vill virka fritt och sätta ihop flera olika stora motiv till ett större stycke. Just montering, ihopsättning/montering av rutor och figurer borde nog ha gåtts igenom lite mer noga, då det finns så många olika exempel på motiv och rutor beskrivna i boken.

Det jag blev lite besviken över var att det inte finns just några beskrivningar på färdiga saker i boken. Det känns lite tunt att bara se provlappar på olika tekniker, men inte få exempel på när dessa ska användas.

Detta är en bra upplagsbok när man är osäker på hur en teknik ska utföras eller är nybörjare. Mönster och beskrivningar måste man dock själv leta reda på. Men det finns ju en hel del på internet båda att köpa och att få. Och att hitta på egna modeller om man vill göra klädesplagg är ännu roligare och då kan denna bok ge inspiration till olika tekniker att använda på dessa plagg.

[ Bokus ]  [ Adlibris ]

Flyttstädning

Så skönt det var att slippa städa ur lägenheten innan den såldes. Flytt av möbler och att försöka få ordning i vårt nya hus, var mer än väl vad jag orkade med. Jag grovstädade lägenheten, men finliret med fönster och annat, det överlät jag till en städfirma att göra.

Att hitta en städfirma i Umeå som var bra var lite av en djungel. Det finns massor med stora och små firmor att välja mellan. Jag frågade runt i bekantskapskretsen också och fick tips om vilka jag absolut inte borde anlita. Alla kan göra fel, men det viktiga är att de försöker rätta till ev. förbiseenden. Jag jämförde dock inte priserna, då det verkade skilja rätt lite mellan de olika bolagen.

Det slutade i alla fall med att jag anlitade en firma här i Umeå som heter FixaRent. Jättesympatisk kille som står som kontaktperson och jobbet blev bra utfört.  Rekommenderas alltså!

Köpa en bostadsrätt – man ska vara snabb

Har haft en intressant upplevelse när jag har sålt min lägenhet. Att köpa eller sälja fastigheter är inget som i varje fall jag gör varje år och jag inser att förfaringssättet ändras år från år. Ändringen är inte alltid till det bättre.  Tempot numera då man gör en miljon-affär är oerhört snabbt. Man ska veta vad man vill – både som köpare och säljare för tid att hinna tänker efter på – det finns inte.

Jag har som köpare varit med om att man:

 • Köpa till utgångspris och bestämma sig på stående fot innan nästa visning – den som bestämmer sig först får det – ingen budgivning.
 • Köpa till utgångspris eftersom ingen annan var intresserad för den summan.

Som säljare har jag varit med om:

 • Att själv via annonser försöka jaga reda på en köpare och förhandla om priset.
 • Lämna nyckeln till mäklaren och sedan inte brytt mig ett dugg förrän budgivningen är över och köpet är i princip klart.
 • Lämna lägenheten till mäklaren och sedan konstant ta ställning till de bud som fanns efter varje visning.

Det otäcka tycker jag är att det är så oerhört stressande att köpa bostad idag: I princip ska man bestämma sig på stående fot när det gäller det största köpet många gör under sin livstid. Idag handlar det ofta om flera miljoner kronor som ska byta ägare i och med ett bostadsköp.

Jag tycker inte heller om den nya trend som blivit att budgivningen inte sker enligt praxis som en traditionell auktion. Istället börjar budgivningen i och  med visningarna. En lägenhet som annonseras ut för X antal kronor kostar plötsligt betydligt mer på visning nummer två eftersom någon redan hunnit lägga ett bud. Jag kan nog tycka att det är att lura köparna, då de inte alls är samma utgångspris som de sett i annonserna. Om det ens blir en andra visning…

Varför har det då blivit så här?
Troligen för att det blir snabbare omsättning på lägenheterna = mindre jobb för mäklarna. Om första personen som kommer på visning lägger ett tillräckligt bra bud förväntas köparen acceptera detta och mäklaren behöver sedan inte anstränga sig ett dugg mer genom att visa lägenheten för fler personer eller hålla reda på en massa folk som ställer frågor och funderar under ett par dagar.

Det enda rätta för att komma tillrätta med hysterin på bostadsmarknaden vore om man byggde i kapp bostadsbristen så att det fanns en balans mellan utbudet av bostadsrätter och hyreslägenheter med vettiga priser, där folk faktiskt har råd att bo.

Och snälla Bostaden i Umeå: Sälj inte ut de får hyreslägenheter som finns här i sta’n.  De behövs – alla har inte råd att köpa en lägenhet och ibland behöver man en lägenhet för en kortare period. En bostad ska inte alltid behöva vara en investering utan ibland just bara ett boende.

[ VK ]

Virkad topp

vit virkad topp med mönster från Drops / crochet top

Jag har varit produktiv i sommar. Den här toppen i off-white färgat bomullsgarn virkade jag till min lillasyster.

Garnet är Drops Muskat. Ett otroligt vackert merceriserat bomullsgarn  med härlig lyster. Beskrivningen hämtade jag från Drops 153-14, men gjorde den utan knäppning.

Jag tyckte att resultatet blev en söt topp, även om den inte blev helt som förväntat. Eftersom  lillasyster inte fanns i närheten så mätte jag noga enligt mönstret och försökte följa det lika noga. Resultatet blev en rätt snävt sittande topp – inte alls den generösa modell som visas på bilden. Jag är inte heller helt nöjd över hur ökningen av ärmarna blev. Jag har inte gjort så många plagg i bomullsgarn och blev förvånad över hur tungt plagget kändes.

Tanken var att göra Drops 136-30 men jag lyckades aldrig hitta igen rätt masktäthet. Det är bökigt när det sägs att X antal omfattande rapporter ska bli Y antal centimetrar – man får virka en rejäl bit innan man ser hur resultatet blir. Enklast vore att helt enkelt ange antal stolpar/centimeter, så man snabbt hittar igen rätt tjocklek på nålen. Jag virkar uppenbarligen bra mycket lösare än vad som förväntas, i alla fall.

vit virkad topp med mönster från Drops

Virkad disktrasa

virkad disktrasa / crochet dish clothDet är ju så inne just nu att virka disktrasor, så även jag måste testa då jag har bomullsgarn över. Visserligen är garnet merciserat, men det är i alla fall bomull. Bomull och lin sägs vara de som har bäst uppsugningsförmåga och är också tvättbart i höga temperaturer. Och så tycker jag att våffelmönster är så vacker: Lätt att virka, men ger en riktigt snygg struktur som ser arbetad ut. De första varven kan kännas lite bökiga, men när väl mönstret lagt till sig, så är det enkelt att virka runt stolparna från det förra varvet.

Jag gjorde så här:

Jag använde mig av garnet Drops Muskat och virknål nummer 4.

Varv 1: 38 luftmaskor. Antalet ska vara ett jämnt antal maskor och sikta på att disktrasan ska bli ca 20 cm bred.

Varv 2: 1 stolpe i den 3:e luftmaskan från nålen och sedan 1 stolpe i varje luftmaska varvet ut = 36 stolpar totalt.

Varv 3: 3 luftmaskor (= första stolpen). 1 stolpe i nästa stolpe. *1 stolpe virkas runt stolpen från det föregående varvet 2 gånger (=reliefstolpar), 1 stolpe i vardera nästa 2 stolpar*. Upprepa mellan * varvet ut.

Tänk: 2 vanliga stolpar, 2 reliefstolpar och ersätt första stolpen på varje varv med 3 luftmaskor. Svårare är det inte.

Sedan virkar man varv 3 tills disktrasan är kvadratisk, dvs lika hög som den är bred.

Rosa stickad tröja till tonårsdottern

garn helen rusta rosa stickad tröja i garn Helen från Rusta / knitted sweater in pink yarn

Såg ett inlägg på Facebook där någon avrådde från att sticka en tröja i akryl. Det blev Helen från Rusta. Jag har under årens lopp stickat massor av tröjor i akryl. De håller inte i evighet, det är inte världens roligaste garn att sticka i (kan kännas lite gnissligt), men det finns ofta i oerhört vackra färger, är lättskött, mjukt, kan tvättas i maskin och kostnaden för en tröja är mer än rimlig. Så för plagg som inte förväntas leva för evigt eller för att testa en färg eller en teknik, så fungerar billiga akryl-garner alldeles utmärkt. Man har roligt då man gör dem och sedan håller de så länge de håller.

Denna gjorde jag klar i våras till tonårsdottern. Då hennes kläder numera sällan överlever mer än en säsong, fick det bli Rustas billiga akrylgarn Helen. Jag stickade i dubbelt garn och det gick jättesnabbt. Modellen är en variant på Drops 150-53, där dottern själv fick lägga in åsikter om tröjans längd, halsringning etc.

Handla garn i Tallinn / Yarn shopping in Tallinn

karta till garnaffär i TallinnDet borde ju finnas massor med fint garn att handla i Estland, tycker man, med tanke på dess stora utbud av färdigstickade tröjor och andra hantverk.

Innan vi åkte så gjorde jag lite research och det enda som kom upp var en affär på Müürivahe 20, Tallinn, Estland. När man kommer in genom stadsporten från Viru, så är det andra gatan till vänster.  Butiken ligger på höger sida av Müürivahe en bra bit upp i gränden.

garnaffär i TallinnVi blev förvånade över hur mycket fina märkesbutiker det låg på sidan av det vanliga ströget, som vi turister brukar gå genom gamla sta’n upp till marknadstorget.

Det visade sig dock att jag inte behövt göra någon större reserach: Småbutikerna framför den s.k. Muren (där man säljer stickade tröjor direkt innanför stadsmuren på Müürivahe) hade alla garner.

garnaffär i Tallinn

Vad fanns det då att köpa? Utbudet var rätt likartad i de olika affärerna och det fanns en en hel del yllegarn i vackra nyanser. Även lin såldes på stora rullar eller små nystan. Jag tycker dock att rent lin är alldeles för hårt och strävt att sticka eller virka i, så överlåter det åt andra. Det fanns en del vackra yllegarner att bli sugen på, men eftersom jag helst gör stora plagg och det inte var helt billigt fick det vara med garninköp denna gång. Det mest typiska kändes vara ett garn som påminde om Lovikka-garn och som ofta var färgade i olika nyanser för att ge en randningseffekt.

Till sist en varning. Om du handlar ett plagg och vill vara säker på vad du köper, så leta reda på lappen som finns fastsydd i själva plagget om du vill veta innehållet i garnet/tyget. De skriver nästan vad som helst som ser bra ut på de lösa prislappar i papper som de själva sätter dit.

Virkad topp

Virkad topp frihandsvirkning / crochet short sleeved top made of large granny squaresJag hade garn över från min förra topp.  Funderade vad jag skulle göra, men när min mamma blev så förtjust i min topp, så gjorde jag en annan variant till henne.

Garnet heter Summer och kommer från Yarn-Paradise i 30% viskos och 70% merciserad bomull. Virknålen jag använde var 3,5 (garnet är 350 m/100 gr)

 1. Jag började med 8 rutor i ananas-mönster (pineapple granny square): 4 rutor till framstycket och 4 till bakstycket som virkades ihop till två kvadrater.
 2. Virka en bred kant runt varje kvadrat.
 3. Virka axelparti på både fram- och bakstycke.
 4. Virka ihop axlarna.
 5. Virka en kant längs fram- och bakstyckets båda sidor för att få korrekt bredd på plagget.
 6. Virka ihop sidorna, men lämna öppet för ärmar.
 7. Virka ärmarna.
 8. Virka en kant längst ned på tröjan.

Superspararna – Kanal 5

Jag är sparsam. Ibland till och med snål. Just därför kan jag emellanåt unna mig det lilla extra eftersom det finns utrymme pga min sparsamhet. Dumsnål – som vi i Norrland säger – hoppas jag däremot inte att jag är.

Jag tror att en stor del i att vara sparsam ligger i att man tar väl hand om sina saker så att de håller länge och att man inte behöver köpa nytt hela tiden. Väl hållna saker kan också skänkas till t.ex. PMU som kan sälja sakerna till bra priser och dessutom kunna skicka pengar bra ändamål. En riktig win-win-situation. Jag har genom året gett massor av saker till second hand men även skänk bort saker via Facebook-grupper och det känns som att dessa saker varit uppskattade av studenter eller barnfamiljer som inte alltid har så gott om pengar.

Jag fick idag höra talas om något nytt program som heter Superspararna på Kanal 5. Visst har jag suttit framför Lyxfällan och känt mig fundersam över hur någon har kunnat hamnat i sådan total ekonomisk kris. Dessa människor har i alla fall fått handgriplig hjälp till ett nytt liv genom programmet och har nästan alltid visat tydliga skamkänslor eller ånger över hur de har kunnat missköta sig så fatalt. Det nya programmet Superspararna är rena motsatsen: Här visar folk stolt upp att de både stjäl och utnyttjar andra.

Linus snusar (även om det är hemgjort sådant) men låter inte sin sambo använda torktumlaren för att det är för dyrt. Detta kan man väl se på mer med en road blick över de val de gör. Jag som älskar torktumlaren och ser det som en nödvändighet för att kunna hålla undan tvätten i en stor familj, kan väl tycka att det handlar mer om prioriteringar än om att göra besparingar. Jag kan ju tycka att familjens bekvämlighet borde gå före ens egna nikotin-behov, men det är jag det. Linus tigger sig till pizza på den lokala pizzerian och som motprestation delar han ut 5-10 menyer till förbipasserande. Jag kan nog tycka att det finns de som har större behov av gratis pizza än just Linus, om nu den lokala pizzerian ska baka pizzor gratis. Pizzeria-ägaren har pizzabaket som försörjning och är säkert glad över varje krona som kommer in.

Svenne som räknade på antalet gram som gick åt av toalettpapperet huruvida man knölade ihop det eller vek det, var mest roande. Jag gillar folk som räknar på olika saker och kommer fram till de mest oanade resultat. Däremot gillade jag inte den ohöljda reklam som han fick för sin webb-sida. Inte heller kändes det som att han använde begreppet grannsamverkan på ett helt jämlikt sätt. Det är ett bra sätt att spara genom att man lånar saker av varandra, så att inte alla behöver köpa allt. Men för att systemet ska fungera måste alla också bidra – vad fick dina grannar låna av dig Svenne?

Petra säger att hon får en massa saker ”gratis”. Jag var ett tag fundersam på hur hon lyckades hitta så mycket gratis-saker i affären tills det framkom att hon ofta gick på de erbjudanden i butiken som innebär att man måste köpa ett visst antal av en vara för att få en ryggäck eller något annat ”på köpet”. Gratis är bara saker om de är helt befriade från köpkrav. Men det hon gjorde gick i alla fall inte ut över någon annan och vill hon ägna massor av timmar åt detta, så kan väl det ses som någon sorts hobby som roar henne.

Amanda och Jocke var de som upprörde mig mest och var anledningnen till att jag inte bara ignorerade programmet utan även ville skriva ett blogg-inlägg. Ni stjäl och snattar! Om alla gjorde som er så kommer det inte längre att finnas toalettpapper på offentliga toaletter utan att man får ta med sig eget i väska nästa gång man ska låna toaletten på restaurangen. Om alla gjorde som ni fick man vackert fråga efter förpackningar med salt, socker, peppar och ketchup från personen bakom disken. Om alla gjorde som er så skulle ingen längre få provsmaka något i chark-disken utan att betala. Det är helt ofattbart att Jocke kallar en anställd för ”grinkärrning” när de hindras att fylla en stor mugg med ketchup på McDonalds, för att bära hem. Samtidigt som Amanda klagar på att det inte finns lock till den till hälften fyllda läsk-muggen med ketchup. Man baxnar!

Hur kan Kanal5 på detta sätt visa upp och uppmuntra människor till att stjäla från andra?

[ Kanal 5 ]

Tele2 har snabbaste mobilsurf i Västerbotten

Sitter och läser gårdagens papperstidning av VK (Västerbottens Kuriren). Så här i nyhetssommartorkan, så känns gårdagens nyheter lika färska idag.

Intressant är att VK skriver om samma sak som jag själv kommit fram till genom googlande och studier av täckningskartor: Vill man ha bra täckning med snabbt mobilt bredband i Västerbotten idag, så är det Tele2 (som har Comviq som virtuell operatör) som gäller. Comviq-rotuern som jag köpte har fungerat alldeles utmärkt på de ställen ute i ”obygden” som den har rest runt på. Telenor sägs också köra på samma nät.

Tyvärr ligger sidorna på VK bakom inloggning, men är ni riktigt intresserade, så kanske det är värt några kronor att läsa den.

[ VK ] [ Tele2 ] [ Comviq ]

Virkade sexkanter – hexagoner

virkade sexkanter hexagoner / crochet hexagonsJag ville både virka en sexkantig duk och göra en hexagon-tröja (sexkant-kofta / tröja / tunika /jacka / topp). Eftersom garnet jag hade tillgängligt var melerat ville jag ha ett så enkelt mönster som möjligt. Resultatet blev ett antal virkade sexkantiga rutor att ha som grund. Sexkantrutor kan precis som mormorsrutor sättas ihop till större enheter och randas i olika färger.

I exemplena har jag använt ett garn som är 175 m/50 gr och virknål 3,5.

Utgångspunkten är den traditionella (dock kvadratiska) mormorsrutan.

Principen för hur en sexkantruta (hexagon) är uppbyggd är:

1. Virka en ring med 4-6 luftmaskor, som sluts till en ring med en smygmaska.
2. Virka 3 hörn
3. Virka 6 hörn
4. Fyll ut med sidor mellan varje hörn.

Varje varv inleds med 2 luftmaskor som ersätter första stolpen.

Mina experiment resulterade både i lyckade och misslyckade rutor.

virkad sexkant hexagonA. Denna tycker jag om: Den blev plan och med en tydlig sexkantform.
Hörn: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar.
Sida: 3 stolpar i varje stolpgrupp.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 3 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn)* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn). Virka 3 stolpar mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124323B. Denna tycker jag också  om: Plan och lite skirare.
Hörn: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar.
Sida: 2 stolpar, 1 luftmaska.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 2 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska. Virka *2 stolpar, 1 luftmaska* mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124303C. Denna är finare i verkligheten än på bild och gjorde det melerade garnet mest rättvisa. Enbart fastmaskor gör den också kompaktare.
Hörn: 1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska.
Sida: Fastmaskor

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 1 fastmaska, 1 luftmaska, * upprepas 6 gånger. Avsluta med 1 luftmaska och smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska (=1 hörn)* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska (=1 hörn). Virka fastmaskor i varje fastmaska från det föregående varvet med nedtag i den bakre maskbågen, fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 blir det 2 fastmaskor mellan varje hörn. Varv 4 blir det 4 fastmaskor mellan varje hörn o.s.v.

20140712_124248D. Denna sexkant blir som en blomma i formen.
Hörn: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar.
Sida: 4 luftmaskor, 1 fastmaska.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 2 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn) 1 luftmaska* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn). Virka *4 luftmaskor, 1 fastmaska* mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med 4 luftmaskor och smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124348E. En sexkant i gallermönster, som jag gillar.
Hörn: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar.
Sida: 1 stolpe, 2 luftmaskor.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 2 stolpar, 2 luftmaskor * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn), 2 luftmaskor* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn), 2 luftmaskor. Virka *1 stolpe, 2 luftmaskor* mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124335F. Denna virkade sexkant i stil mormorsruta blir inte helt plan och används lämpligen till sexkantkofta.
Hörn: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar.
Sida: 3 stolpar mellan föregående varvs stolpgrupper.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 3 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn). Virka 3 stolpar mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124315G. Denna virkade sexkant blir inte helt plan och används lämpligen till sexkantkofta.
Hörn: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar.
Sida: 1 stolpe mellan varje stolpe från föregående varv

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: *3 stolpar, 2 luftmaskor* upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn) om luftmaskbågen. 2 stolpar med nedtag mellan föregående varvs stolpar* Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn). Virka stolpar mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124356H. Denna virkade sexkant kan nog fungera till att bli en hel duk.
Hörn: 2 stolpar, 2 luftmaskor 2 stolpar.
Sida: 2 stolpar mellan föregående varvs stolpgrupper, 3 luftmaskor.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: *2 stolpar, 2 luftmaskor* upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 2 luftmaskor 2 stolpar (=1 hörn) om luftmaskbågen, , 3 luftmaskor*. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 2 luftmaskor 2 stolpar(=1 hörn). Virka  *3 luftmaskor , 2 stolpar* om nästa luftmaskbåge fram till nästa hörn. Avsluta varvet med 3 luftmaskor  och smygmaskor fram till hörnet.

Misslyckade sexkanter radar jag bara upp en efter en.

20140712_124341Hörn: 1 stolpe, 2 luftmaskor 1 stolpe.
Sida: 1 stolpe, 1 luftmaska.

20140712_124329Hörn: 1 stolpe, 5 luftmaskor 1 stolpe.
Sida: 1 stolpe, 1 luftmaska.

Virkad mormorsruta

virkad mormorsruta /crochet nanny squareVirkad mormorsruta – mönster

Mormorsrutor är bland det mest klassiska man kan tänka sig när det gäller virkning. Oftast är de randade i olika färger, mende  är även sygga som de är i ett enfärgat eller melerat garn. Mormorsrutor kan bli till en hel filt eller bli mindre detaljer på en tröja, väska och allt däremellan.

Principen för hur en mormorsruta är uppbyggd är:

1. Virka en ring med 4-6 luftmaskor, som sluts till en ring med en smygmaska.
2. Virka 2 hörn
3. Virka 4 hörn
4. Fyll ut med sidor mellan varje hörn.

Viktigt för utseendet är också att stolpgrupperna virkas mellan stolparna på föregående varv.

Jag tycker inte om alltför kompakta mormorsrutor, så mina ser ut så här:
Hörn: 3 stolpar, 3 luftmaskor, 3 stolpar.
Sidor: 1 luftmaska, 3 stolpar.

En utförligare beskrivning:

A. Varje varv inleds med 2 luftmaskor som ersätter första stolpen.

B. Varje varv avslutas att genom smygmaskor komma till nästa hörn: Avsluta varvet med en smygmaska i den andra av de två luftmaskorna som ersätter första stolpen. Sedan görs en smygmaska i den andra stolpen och sedan smygmaska till i den tredje stolpen. Till sist en luftmaska runt själva luftmaskbågen. Du är  nu redo för nästa varv.

C. Alla stolpar virkas runt en luftmaskbåge, dvs hr nedtag mellan stolpgrupperna på det föregående varvet.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.

Varv 1: *3 stolpar, 3 luftmaskor* upprepas 4 gånger. Avsluta varvet enligt B.
Totalt finns nu  4 stolpgrupper med 3 stolpar i varje grupp.

Varv 2: *3 stolpar, 3 luftmaskor, 3 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska*. Upprepa mellan * ytterligare 3 gånger till om de nästa luftmaskbågarna.
Du har nu 4 hörn med 2 stolpgrupper à 3 stolpar i varje hörn. Avsluta varvet enligt B.

Varv 3 och alla nästkommande varv: 3 stolpar, 3 luftmaskor, 3 stolpar (=1 hörn). Virka *1 luftmaska, 3 stolpar om nästa luftmaskbåge* fram till nästa hörn. Virka 1 luftmaska. Upprepa 3 gånger. Avsluta varvet enligt B.

För varje varv kommer du att öka varje sida med en stolpgrupp.

 

Maria Edblom Tauson: En gift heltidsarbetande handarbetande tekniknördig kristen kvinna mitt i livet