Superspararna – Kanal 5

Jag är sparsam. Ibland till och med snål. Just därför kan jag emellanåt unna mig det lilla extra eftersom det finns utrymme pga min sparsamhet. Dumsnål – som vi i Norrland säger – hoppas jag däremot inte att jag är.

Jag tror att en stor del i att vara sparsam ligger i att man tar väl hand om sina saker så att de håller länge och att man inte behöver köpa nytt hela tiden. Väl hållna saker kan också skänkas till t.ex. PMU som kan sälja sakerna till bra priser och dessutom kunna skicka pengar bra ändamål. En riktig win-win-situation. Jag har genom året gett massor av saker till second hand men även skänk bort saker via Facebook-grupper och det känns som att dessa saker varit uppskattade av studenter eller barnfamiljer som inte alltid har så gott om pengar.

Jag fick idag höra talas om något nytt program som heter Superspararna på Kanal 5. Visst har jag suttit framför Lyxfällan och känt mig fundersam över hur någon har kunnat hamnat i sådan total ekonomisk kris. Dessa människor har i alla fall fått handgriplig hjälp till ett nytt liv genom programmet och har nästan alltid visat tydliga skamkänslor eller ånger över hur de har kunnat missköta sig så fatalt. Det nya programmet Superspararna är rena motsatsen: Här visar folk stolt upp att de både stjäl och utnyttjar andra.

Linus snusar (även om det är hemgjort sådant) men låter inte sin sambo använda torktumlaren för att det är för dyrt. Detta kan man väl se på mer med en road blick över de val de gör. Jag som älskar torktumlaren och ser det som en nödvändighet för att kunna hålla undan tvätten i en stor familj, kan väl tycka att det handlar mer om prioriteringar än om att göra besparingar. Jag kan ju tycka att familjens bekvämlighet borde gå före ens egna nikotin-behov, men det är jag det. Linus tigger sig till pizza på den lokala pizzerian och som motprestation delar han ut 5-10 menyer till förbipasserande. Jag kan nog tycka att det finns de som har större behov av gratis pizza än just Linus, om nu den lokala pizzerian ska baka pizzor gratis. Pizzeria-ägaren har pizzabaket som försörjning och är säkert glad över varje krona som kommer in.

Svenne som räknade på antalet gram som gick åt av toalettpapperet huruvida man knölade ihop det eller vek det, var mest roande. Jag gillar folk som räknar på olika saker och kommer fram till de mest oanade resultat. Däremot gillade jag inte den ohöljda reklam som han fick för sin webb-sida. Inte heller kändes det som att han använde begreppet grannsamverkan på ett helt jämlikt sätt. Det är ett bra sätt att spara genom att man lånar saker av varandra, så att inte alla behöver köpa allt. Men för att systemet ska fungera måste alla också bidra – vad fick dina grannar låna av dig Svenne?

Petra säger att hon får en massa saker ”gratis”. Jag var ett tag fundersam på hur hon lyckades hitta så mycket gratis-saker i affären tills det framkom att hon ofta gick på de erbjudanden i butiken som innebär att man måste köpa ett visst antal av en vara för att få en ryggäck eller något annat ”på köpet”. Gratis är bara saker om de är helt befriade från köpkrav. Men det hon gjorde gick i alla fall inte ut över någon annan och vill hon ägna massor av timmar åt detta, så kan väl det ses som någon sorts hobby som roar henne.

Amanda och Jocke var de som upprörde mig mest och var anledningnen till att jag inte bara ignorerade programmet utan även ville skriva ett blogg-inlägg. Ni stjäl och snattar! Om alla gjorde som er så kommer det inte längre att finnas toalettpapper på offentliga toaletter utan att man får ta med sig eget i väska nästa gång man ska låna toaletten på restaurangen. Om alla gjorde som ni fick man vackert fråga efter förpackningar med salt, socker, peppar och ketchup från personen bakom disken. Om alla gjorde som er så skulle ingen längre få provsmaka något i chark-disken utan att betala. Det är helt ofattbart att Jocke kallar en anställd för ”grinkärrning” när de hindras att fylla en stor mugg med ketchup på McDonalds, för att bära hem. Samtidigt som Amanda klagar på att det inte finns lock till den till hälften fyllda läsk-muggen med ketchup. Man baxnar!

Hur kan Kanal5 på detta sätt visa upp och uppmuntra människor till att stjäla från andra?

[ Kanal 5 ]

Share to Google Plus

Tele2 har snabbaste mobilsurf i Västerbotten

Sitter och läser gårdagens papperstidning av VK (Västerbottens Kuriren). Så här i nyhetssommartorkan, så känns gårdagens nyheter lika färska idag.

Intressant är att VK skriver om samma sak som jag själv kommit fram till genom googlande och studier av täckningskartor: Vill man ha bra täckning med snabbt mobilt bredband i Västerbotten idag, så är det Tele2 (som har Comviq som virtuell operatör) som gäller. Comviq-rotuern som jag köpte har fungerat alldeles utmärkt på de ställen ute i ”obygden” som den har rest runt på. Telenor sägs också köra på samma nät.

Tyvärr ligger sidorna på VK bakom inloggning, men är ni riktigt intresserade, så kanske det är värt några kronor att läsa den.

[ VK ] [ Tele2 ] [ Comviq ]

Share to Google Plus

Virkade sexkanter – hexagoner

20140712_124230Jag ville både virka en sexkantig duk och göra en hexagon-tröja (sexkant-kofta / tröja / tunika /jacka / topp). Eftersom garnet jag hade tillgängligt var melerat ville jag ha ett så enkelt mönster som möjligt. Resultatet blev ett antal virkade sexkantiga rutor att ha som grund. Sexkantrutor kan precis som mormorsrutor sättas ihop till större enheter och randas i olika färger.

I exemplena har jag använt ett garn som är 175 m/50 gr och virknål 3,5.

Utgångspunkten är den traditionella (dock kvadratiska) mormorsrutan.

Principen för hur en sexkantruta (hexagon) är uppbyggd är:

1. Virka en ring med 4-6 luftmaskor, som sluts till en ring med en smygmaska.
2. Virka 3 hörn
3. Virka 6 hörn
4. Fyll ut med sidor mellan varje hörn.

Varje varv inleds med 2 luftmaskor som ersätter första stolpen.

Mina experiment resulterade både i lyckade och misslyckade rutor.

20140712_124258A. Denna tycker jag om: Den blev plan och med en tydlig sexkantform.
Hörn: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar.
Sida: 3 stolpar i varje stolpgrupp.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 3 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn)* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn). Virka 3 stolpar mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124323B. Denna tycker jag också  om: Plan och lite skirare.
Hörn: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar.
Sida: 2 stolpar, 1 luftmaska.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 2 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska. Virka *2 stolpar, 1 luftmaska* mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124303C. Denna är finare i verkligheten än på bild och gjorde det melerade garnet mest rättvisa. Enbart fastmaskor gör den också kompaktare.
Hörn: 1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska.
Sida: Fastmaskor

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 1 fastmaska, 1 luftmaska, * upprepas 6 gånger. Avsluta med 1 luftmaska och smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska (=1 hörn)* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 1 fastmaska, 1 luftmaska, 1 fastmaska (=1 hörn). Virka fastmaskor i varje fastmaska från det föregående varvet med nedtag i den bakre maskbågen, fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 blir det 2 fastmaskor mellan varje hörn. Varv 4 blir det 4 fastmaskor mellan varje hörn o.s.v.

20140712_124248D. Denna sexkant blir som en blomma i formen.
Hörn: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar.
Sida: 4 luftmaskor, 1 fastmaska.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 2 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn) 1 luftmaska* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 1 luftmaska, 2 stolpar (=1 hörn). Virka *4 luftmaskor, 1 fastmaska* mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med 4 luftmaskor och smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124348E. En sexkant i gallermönster, som jag gillar.
Hörn: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar.
Sida: 1 stolpe, 2 luftmaskor.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 2 stolpar, 2 luftmaskor * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn), 2 luftmaskor* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn), 2 luftmaskor. Virka *1 stolpe, 2 luftmaskor* mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124335F. Denna virkade sexkant i stil mormorsruta blir inte helt plan och används lämpligen till sexkantkofta.
Hörn: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar.
Sida: 3 stolpar mellan föregående varvs stolpgrupper.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: * 3 stolpar, 1 luftmaska * upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska* om luftmaskbågen. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 3 stolpar, 1 luftmaska, 3 stolpar (=1 hörn). Virka 3 stolpar mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124315G. Denna virkade sexkant blir inte helt plan och används lämpligen till sexkantkofta.
Hörn: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar.
Sida: 1 stolpe mellan varje stolpe från föregående varv

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: *3 stolpar, 2 luftmaskor* upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn) om luftmaskbågen. 2 stolpar med nedtag mellan föregående varvs stolpar* Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 2 luftmaskor, 2 stolpar (=1 hörn). Virka stolpar mellan varje stolpgrupp från förra varvet fram till nästa hörn. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.

20140712_124356H. Denna virkade sexkant kan nog fungera till att bli en hel duk.
Hörn: 2 stolpar, 2 luftmaskor 2 stolpar.
Sida: 2 stolpar mellan föregående varvs stolpgrupper, 3 luftmaskor.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.
Varv 1: *2 stolpar, 2 luftmaskor* upprepas 6 gånger. Avsluta med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 2: *2 stolpar, 2 luftmaskor 2 stolpar (=1 hörn) om luftmaskbågen, , 3 luftmaskor*. Upprepa mellan * ytterligare 5 gånger till. Avsluta varvet med smygmaskor fram till hörnet.
Varv 3 och alla nästkommande varv: 2 stolpar, 2 luftmaskor 2 stolpar(=1 hörn). Virka  *3 luftmaskor , 2 stolpar* om nästa luftmaskbåge fram till nästa hörn. Avsluta varvet med 3 luftmaskor  och smygmaskor fram till hörnet.

Misslyckade sexkanter radar jag bara upp en efter en.

20140712_124341Hörn: 1 stolpe, 2 luftmaskor 1 stolpe.
Sida: 1 stolpe, 1 luftmaska.

20140712_124329Hörn: 1 stolpe, 5 luftmaskor 1 stolpe.
Sida: 1 stolpe, 1 luftmaska.

Share to Google Plus

Virkad mormorsruta

 

20140712_124243Virkad mormorsruta – mönster

Mormorsrutor är bland det mest klassiska man kan tänka sig när det gäller virkning. Oftast är de randade i olika färger, mende  är även sygga som de är i ett enfärgat eller melerat garn. Mormorsrutor kan bli till en hel filt eller bli mindre detaljer på en tröja, väska och allt däremellan.

Principen för hur en mormorsruta är uppbyggd är:

1. Virka en ring med 4-6 luftmaskor, som sluts till en ring med en smygmaska.
2. Virka 2 hörn
3. Virka 4 hörn
4. Fyll ut med sidor mellan varje hörn.

Viktigt för utseendet är också att stolpgrupperna virkas mellan stolparna på föregående varv.

Jag tycker inte om alltför kompakta mormorsrutor, så mina ser ut så här:
Hörn: 3 stolpar, 3 luftmaskor, 3 stolpar.
Sidor: 1 luftmaska, 3 stolpar.

En utförligare beskrivning:

A. Varje varv inleds med 2 luftmaskor som ersätter första stolpen.

B. Varje varv avslutas att genom smygmaskor komma till nästa hörn: Avsluta varvet med en smygmaska i den andra av de två luftmaskorna som ersätter första stolpen. Sedan görs en smygmaska i den andra stolpen och sedan smygmaska till i den tredje stolpen. Till sist en luftmaska runt själva luftmaskbågen. Du är  nu redo för nästa varv.

C. Alla stolpar virkas runt en luftmaskbåge, dvs hr nedtag mellan stolpgrupperna på det föregående varvet.

Start: Lägg upp 6 luftmaskor och slut dem till en ring med hjälp av en smygmaska i första luftmaskan.

Varv 1: *3 stolpar, 3 luftmaskor* upprepas 4 gånger. Avsluta varvet enligt B.
Totalt finns nu  4 stolpgrupper med 3 stolpar i varje grupp.

Varv 2: *3 stolpar, 3 luftmaskor, 3 stolpar (=1 hörn), 1 luftmaska*. Upprepa mellan * ytterligare 3 gånger till om de nästa luftmaskbågarna.
Du har nu 4 hörn med 2 stolpgrupper à 3 stolpar i varje hörn. Avsluta varvet enligt B.

Varv 3 och alla nästkommande varv: 3 stolpar, 3 luftmaskor, 3 stolpar (=1 hörn). Virka *1 luftmaska, 3 stolpar om nästa luftmaskbåge* fram till nästa hörn. Virka 1 luftmaska. Upprepa 3 gånger. Avsluta varvet enligt B.

För varje varv kommer du att öka varje sida med en stolpgrupp.

 

Share to Google Plus

Virkad topp i sommarfärger

 


20140710_125004aMin virkade sommartopp hann bli klar under värmeböljan.  Mönstret är en del Järbo 91359 och en del egen påhittad frivirkning.

Garnet heter Summer och kommer från Yarn-Paradise i 30% viskos och 70% merciserad bomull. Jag älskar färgkombinationen och blev först förtjust i garnet och letade sedan rätt på en lämplig modell att använda det till. Det är en fin lyster på det och väldigt drygt (350 m/100 gr). Jag virkade med virknål nummer 3,5 som jag tyckte var det minsta jag kunde använda för att garnet inte skulle dela sig. Mitt garn var något tunnare än det föreslagna, men det stämde tillräckligt väl överens för att det skulle gå att virka efter mönstret.

Så här gjorde jag:

 1. Virkade ett fram- och ett bakstycke enligt Järbos beskrivning.
 2. Virkade en kant med stolpar längs med sidorna för att göra toppen bredare.
 3. Virkade på ärmar. Virkade dessa runt  från rätsidan för att slippa få en söm under ärmen. Jag började med samma typ av luftmaskbågar som på själva tröjan och avslutade med en traditionell kant av stolpgrupper.
 4. Virkade ihop sidorna på toppen (från ärmarna och nedåt).
 5. Virkade runt från rätsidan en likadan kant med stolpgruppar som jag gjort på ärmen.

 

 

 

Share to Google Plus

Hittade Comviq-modem för mobilt bredband

image

När jag nu konstaterat att det fungerar med Telenor/Tele2/Comviq i sommarhuset, så ville jag ha en router också. Efter en hel del letande (då Comviq inte säljer den på nätet längre) hittade jag en på Teknikmagasinet. 495 kronor kändes som en helt OK summa för ett 4G startpaket.

Det var verkligen lätt att få igång:

 • Stoppa i strömsladden.
 • Slå på ‘On’-knappen.
 • Ansluta med lösenordet som stod på baksidan.
 • Tanka in pengar för surf.
 • Surfa!

Förstår inte varför man säljstoppat detta?

image

Share to Google Plus

Comviq surf – inte lätt att få tag på

Eftersom det visat sig att 4G (LTE) fungerade helt OK på landet, så tänkte jag köpa med mig ett 4G-bredbandsmodem tillsammans med ett kontantkort för att användas framför allt under semestern och sedan mer sporadiskt under vintern.  Det är bara Telenors och Tele2:s nät som är aktuella och har täckning. Eftersom jag ändå har telefonen hos Comviq kändes de som det självklara valet. Men så lätt var det inte att man bara kunde beställa sig ett start-paket därifrån med 4G-modem. De har säljstoppat sitt startpaket och kan inte säga om det kommer ett nytt eller om de bara tänker skicka ut SIM-kort allena i fortsättningen. För mig som kund känns det väldigt konstigt att man säljstoppar något utan att ha en ersättning att erbjuda.

 • Telenors kontantkort säljs tillsammans med ett modem som inte stödjer 4G (bara 3G).
 • Tele2 skickar inte ens ett SIM-kort utan att man förbinder sig att abonnera minst 24 månader.
 • Comviq har dragit tillbaka försäljningen av sitt startpaket, som innehöll just ett 4G-modem, precis lagom innan semestrarna startar och högsäsongen inträffar för mobilt bredband för oss privatpersoner. Jag kan däremot få ett SIM-kort därifrån helt gratis.

Så det blev inget mobilt bredband för min del i alla fall. Jag får försöka klara mig med telefonen, även om det är en sämre lösning. Startpaketen brukar erbjuda subventionerade lösningar, så det kändes inte rätt att köpa ett löst modem – de är dessutom rätt dyra.

Jag har fått lära mig att man kan gå vägen till Comviq via Tele2:

 1. Hämta ut ett SIM-kort från Comviq.
 2.  Köp ett modem som är låst till Tele2.
 3. Lås upp modemet gratis hos Tele2.
 4. Stoppa in Comviq-kortet och surfa på

Men frågan är om det:

 • Är värt kostnaden att köpa ett helt obundet bredbandsmodem?
 • Är värt besväret att gå omvägen via Tele2?
 • Är mest lönsamt, praktiskt och enkelt och se om Comviq ändå kommer med ett nytt startpaket?

Jag kände mig lat så här inför semestern och iddes inte trassla med ad hoc-lösning eller börja ansöka om upplåsningskoder. Strular något så är semestertider fel tidpunkt att försöka åtgärda saker.

Jag avvaktar tills vidare och kollar vad som är mest fördelaktigt nästa gång jag känner för mobilt bredband igen.

Share to Google Plus

Ugglor, ugglor, ugglor överallt

20140630_162126

Varför är det plötsligt så populärt med ugglor som motiv på det mesta just nu? Visserligen finns det något som heter mode och trender, men varför just ugglor och inget annat djur – utan endast ugglor allena? Ugglor i verkligheten kan vara rätt gulliga att se på, men några kramdjur är de knappast. De som nu avbildas är dessutom ofta rätt stilistiska och det gulliga är helt borta.

Vi hade en uggla på våra klasströjor då vi gick ut 9:an i mitten av 70-talet. Det berodde dock mest pga avsaknad av kreativitet och inget som jag kan påminna mig var något mode. Visst fanns ”Ugglan Helge” och Hedvig i TV-programmet  ”Ifrån A till Ö” under samma tid, men det kunde väl knappast klassas som en modepryl. Om alla ugglor just nu ska tänkas vara någon sorts retropryl.

Det är ugglor som stickas och virkas i alla de grupper jag är med i: På mössor, sockar, vantar, tröjor, dukar och till och med mattor.

Jag tänkte köpa kompletterande temuggar till min teservis från Iittala, men den visade sig ha utgått. Istället hade den ersatts av en ny glasyr med – just det – ett ugglemotiv.

Jag köpte själv en ugglepryl i fjol, innan jag förstått omfattningen av denna uggleinvasion.

Till mitt försvar kan jag säga att jag köpte den för att den:

 1. Kändes praktisk (det är en flask-kork).
 2. Den var rosa.
 3. Jag kan tycka att det kändes OK med en uggla som satt och spanade på toppen av en flaska.

Behöver vi kanske påminna oss om att vara kloka, eftersom vi säger ”klok som en uggla”? Men ser jag ett klädesplagg, textil eller någon annan heminredningsdetalj igen, så kommer jaq nog att brista ut i ett: ”Hooo-hoooo!”

Edit: Glömde bort Ugglan ‘I fablernas värld’. * Börjar nynna: ‘Vill du veta någonting, så fråga Ugglan…’ *

Share to Google Plus

YES – hade 4G i midsommarhelgen med Comviq

Jag bytte ju operatör just före Midsommarhelgen för att få bättre täckning. Jag bytte från Halebop till Comviq. Och det funkade! Jag har surfat med 4G (nästan) hela helgen, medan övriga sällskapet satt och klagade över sin tålamodsprövande  Edge-uppkopplinga via Telia.

Det började dock inte så bra: Dagen då vi kom hade jag ingen täckning alls. Jag har insett att väder faktiskt har betydelse för mobiltäckning, speciellt då det är dåligt. Första dagen var det också blåst, regn och hagel. Jag har noll täckning då på mobilen. Men eftersom det var lika illa för mig förra sommaren, så kändes det inte värre att ha noll täckning med Comviq än att ha noll täckning med Halebop.

Nästa morgon så tar jag som vanligt upp telefonen och där står det då: 4G. Och det höll sig kvar resten av helgen. Jag var rädd för att den svaga täckningen inte skulle räcka inomhus, men det gick alldeles utmärkt att surfa på min Samsung Galaxy Note 3 i rätt fart inomhus.

Fikarumsdiskussionen i morse bekräftade också att fler än mig upptäckt att Telia inte längre är det självklara valet ens utanför stadskärnan (jag har för övrigt bättre hastighet även hemma i radhuset i sta’n efter operatörsbytet).

Dagens råd: Kolla alla operatörers täckning om du är missnöjd just nu. Det kan vara så att en annan operatör har satt upp en ny mast som ger dig bättre service. Täckningskartorna är oerhört detaljerade numera.

Share to Google Plus

Virkad tunika / klänning / tröja

20140616_193151a

Hade grått garn hemma och eftersom jag nyss stickat en grå tröja, så tänkte jag göra något annat. Det blev då istället en virkad tunika. Jag älskar de här långa varma tröjorna. Jag är så frusen av mig och de här långa tröjorna är så sköna då.

Mönstret är helt egenpåhittat (frivirkat / freestyle). Jag startade med åtta stora mormorsrutor. Lade till kilar fram och bak enligt medeltida mönster och fyllde sedan på med ok och virkade till sist på ärmar.

Är jättenöjd med resultatet. Det blev ett jättefint fall pga kilarna.

Jag vet inte varför jag är så fascinerad av virkning: Virkar nästan hellre än stickar. Kanske för att det är lättare att skapa egna mönster, då man enklare kan bygga på de olika delarna. Och virka går dessutom så jättefort. Det tidsödande är att fästa alla lösa trådar, då man är klar.

Ett enkelt diagram som jag hade i tankarna då jag virkade.

Tröja_mall

Share to Google Plus

Hedjå Dell, hej igen HP!

Det är dags att köpa en ny 17-tums laptop. Mina senaste köp har varit från Dell (laptop) och HP (Chromebook) och jag har varit nöjd med dem bägge två och hittade också nya alternativ hos båda. Jag hade dock (som vanligt) några kompletterade frågor kring produkterna, så försökte kontakta dem.

HP: Svarade på telefon efter en rimlig väntetid. Pratade med en trevlig och hjälpsam kille.

Dell: Har jag ännu inte lyckats komma i kontakt med. Som privatkund förväntas man tydligen enbart läsa info på hemsidan, vilken inte alltid är kristallklar.

Förra gången jag handlade från Dell, så pratade jag med dem via chatten – ett medium som för mig fungerar alldeles utmärkt. Denna gång verkar inte den vägen gå alls.

Hittar igen kontaktuppgifterna för hemanvändare:

2014-06-12-1Väljer då chatten i första hand:

2014-06-12-2

Hoppsan – upptaget. Så kan det vara ibland – men då får jag väl prova ringa istället:

2014-06-12-3Ja, då är det väl lika bra att lägga ner försöken att kunna handla här.

 

Share to Google Plus

Telia känns inte som nummer ett längre

Jag har ett par år kört med Halebop (som går i Telias nät)  på min mobil, eftersom jag efter att ha haft Glocalnet (körs via Telenors nät) rätt länge ledsnade på att inte ha någon täckning utanför stadskärnan.  Vi Norrlänningar är ju inte bortskämda med god mobiltäckning precis.

Nu har jag börjat ledsna igen, eftersom jag faktiskt hade bättre mottagning på mobilen med Glocalnet inom staden, än vad jag haft med Halebop.  Dessutom började jag fundera på hur man ska lösa sommarens internet med mobilt bredband. Jag vet att semester borde vara en internetfri fasteperiod, men nog är det trevligt att ha en liten kort sejour med yttervärlden emellanåt. Så som vanligt blev det en snabb marknadsundersökning och resultatet var förvånande.

Jag kollade på de två platser ”i obygden” som jag vistas i under sommaren och resultatet var förvånande, men innebar byte av leverantör till min vanliga mobil istället för att köpa ett mobilt bredband (det räcker att kunna surfa via mobilen). Jag tänker inte ange de koordinater det handlar om för min semesterorter, utan bara redovisa vad jag kom fram till.

Jag blev förvånad över att Telia hade sämst resultat på båda platserna. Så det blev ett leverantörsbyte till Comviqs kontantkort eftersom det var billigare och med mer surf än Telenors alternativ. Ska bli spännande att testa i sommar och se om täckningskartorna stämmer även i verkligheten.

Annars får jag väl byta till något annat efter sommaren – värre är det inte!

[ Halebop ] [ Glocalnet ] [ Telia ] [ Hallon ]
[ Telenor ] [ Tele2 ] [ Comviq ]

 

 

Share to Google Plus

Transfetter = farliga fetter

Ett förvånande resultat – eller inte – är att Danmark är det land i Europa där dödligheten i hjärtsjukdomar minskat allra mest.  Forskare tror att det är förbudet mot transfett i maten som är orsaken.

Industriellt framställt transfett (delvis härdat fett) uppkommer då man avbryter processen för härdning, dvs den process man omvandlar flytande fett till en fastare konsistens. Transfetter är billiga onaturliga fetter som vi inte behöver och som vi inte mår bra av. Transfetter används i t.ex. pommes frites, färdiga kakor, kex, godis och andra sötsaker. Transfett är helt enkelt ett billigt margarin med lång hållbarhetstid.  För att göra det hela lite mer komplicerat, så finns även transfetter i naturlig mat som mjölkprodukter.

Jag förstår inte varför man inte kan genomföra ett liknande förbud mot transfetter i Sverige som man gjort i Danmark, dvs sätta en gräns för hur mycket transfetter maten får innehålla? Det finns ju en ännu större anledning nu, när man sett att Danmarks försök gett resultat.

Tips är också att ekologiska (KRAV)-produkter inte tillåts innehålla transfetter.

[ SVT ] [ Delicato ] [ SLV ] [ Expressen ] [ DN ]

Share to Google Plus

Fanns 5:2-diet redan på Jesu tid?

Sitter och läser Didaché (en tidig träningsmanual i kristen tro – från 90-talet e.Kr.).  Fanns det 5:2-diet redan på Jesu tid?

Kap 8
1 Angående detta med fasta; Ni ska inte fasta vid de tider då de skenheliga fastar. De fastar på Måndagar och Torsdagar. Ni ska i stället fasta på Onsdagar och på förberedelsedagen, alltså Fredagen.

Nej, jag tror inte att det fanns någon 5:2-diet redan då, utan man fastade av helt andra anledningar. Spännande i alla fall att det är samma dagar som numera övertagits och som ofta föreslås för att man ska lyckas hålla och genomföra dieten.

 

 

Share to Google Plus

Färre lägenheter eller snabbare omsättning?

”Lågt utbud pressar priserna”, skriver DN idag. (De menar att priserna stiger – även om ”pressa” borde betyda att de sjunker). Man bygger detta på att antalet bostäder på HemNet är rekordlågt. Man vill därför få kunderna att tro att priserna ska fortsätta att stiga.

Jag kollade hur många lägenheter som sajten Booli.Se har angett slutpriser för. Visst kan en lägenhet sålts flera gånger under ett år, men det ger nog en rimlig anvisning om hur många lägenheter som säljs.

År – antal slutpriser
2008 – 849
2009 – 891
2010 – 995
2011 – 902
2012 – 840
2013 – 1032

Och här kan man se att antalet lägenheter som sålts har aldrig varit så stort som förra året!

Visst är det så att befolkningen har ökat något, men jag gissar på att omsättningen på lägenheterna är snabbare numera. De ligger helt enkelt ute kortare tid hos mäklaren – det gäller att bestämma sig snabbt idag och gärna börja budgivningen under själva lägenhetsvisningen.

Sedan använder sig väl allt färre av just HemNet – många mäklaren ser ju Blocket som sin annonsplats i första hand och det är inte ens säkert att bostäderna hinner till HemNet innan de är sålda.

Att argumentet ”få lägenheter på HemNet” skulle innebära att bostadspriserna skulle fortsätta att stiga, känns som en helt felaktig slutsats.

[ DN.se ]

Share to Google Plus

RS-dieten 18/5

Känner mig duktig idag. Helt solo allena (förutom då hunden, förstås) i huset och det brukar innebära middag à la: ”Hittat i kylskåpet som läggs direkt på tallriken utan att passera vare sig spis eller micro.

Idag hittade jag dock kall kokt potatis, så det blev en RS-middag med tonfisksallad. En av mina favoriträtter.

Använde mig av ett modifierat recept från ICA-matkasse: Ljummen potatissallad med tonfisk och ägg.

Den blev inte lika vacker som på ICAs reklambild, men god blev den!

Share to Google Plus

RS-dieten: 12/5

Inspirerad av helgens jobb med att läsa mig till vad RS-dieten är, så har jag gjort en mjukstart idag. Tänkte ha ambitionen att äta RS-inspirerat i alla fall, så dagens inslag av RS-mat var:

 • Havrekuddar i sojamjölken till frukost (mår bäst om jag håller igen på laktosen). Tanken på att koka havregrynsgröt blev mig övermäktig…
 • Inte ofta man har sagt att: ”Yes – det finns en grön omogen banan!” Men det var precis det som jag hittade i fruktkorgen på jobbet, så den blev min till förmiddagsfikat.
 • Till lunch på jobbet fanns det flera goda maträtter att välja mellan och jag stod där och suktade efter en krämig god Nasi Goreng, men valde principfast det mer RS-acceptabla alternativet: Indisk linsgryta, som dessutom var vegetariskt.
Share to Google Plus

Robotdammsugare Skantic Robot Cleaner 10

20140510_175513Fick lite tid över idag så impulsköpte en robotdammsugare. Egentligen vill jag ha en iRobot Roomba 650 eller motsvarande, men min favoritaffär NetOnNet verkar ha slut på alla tänkbara modeller och ingen riktig koll på när de fyller på i hyllorna framöver heller.

Så bara för att testa konceptet blev det en riktig budgetmodell: Robotdammsugare med trappsensor Skantic Robot Cleaner 10

Jag har bara kört den en kort stund i köket men rätt snabbt insett att:

 • Den suger förvånansvärt bra. Dammbehållare var full av både hundhår och sand.
 • Ljudnivån är acceptabel. Visst surrar den lite, men inte så högt så att man inte kan föra ett samtal samtidigt. Den låter definitivt mindre än en traditionell dammsugare.
 • Trasmattor funkar bra istället för virtuella väggar (virtual walls). Den stöter inte i så hårt då den kommer till ett hinder och en ihoprullad matta över tröskeln fick Skantic att vända.
 • Den klättrar inte speciellt bra. Eller rättare sagt, så klättrar den inte alls. Den här ska gå på släta golv och hänger upp sig även på en låg mattkant eller låg tröskel.
 • Det var enkelt att göra rent och tömma den.

Den kommer att funka fint att ha i t.ex. sovrummet, där man kan rensa bort mattor, stänga dörren och låta den stå och snurra runt en stund. Till nedervåningen med hall och kök, så vill jag nog ha en av dess mer avancerade syskon, typ iRobot Roomba.

Och en robot måste ju få ett namn när den kommer in i familjen. Det blev ”Hubboten Anita”.

Share to Google Plus

ACTS2 Modulbibelskola

20140510_095455

Sitter på andra modulen av Christ for People:s modulbibelskola. Denna helg handlar det om Andens liv och tjänst. Perfekt med en bibelskola för oss som inte kan lämna vår vanliga vardag en eller flera terminer, men som däremot gärna ägnar ett par helger åt detta.

Som vanligt är Chromebooken med som följeslagare. Perfekt anteckningsverktyg med det mobila bredbandet och batteri som räcker hela dagen.

Share to Google Plus

EFK:s kongress 2014

20140501_075559Jag har fått förmånen att som en av 17 ombud från Korskyrkan i  Umeå delta på EFKs kongress för första gången. EFK = Evangeliska Frikyrkan  som är den församlingsgemenskap som vi i Korskyrkan är med i.

Jag är ju rätt ny inom frikyrkan, så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig av detta 3 dagar långa årsmöte med över 500 deltagare. För till en stor del är detta precis vad kongressen är: Ett traditionellt årsmöte, där man väljer funktionärer till olika poster inom organisationen. Men kongressen innehöll också viktiga och bra samtal i stora och små grupper om dåtid, nutid men framför allt framtid. Sedan ska vi inte heller glömma kvällsmötena med härlig lovsång och inspirerande undervisning.

Jag har ju under mina föreningsaktiva år suttit på diverse årsmöten inom SVERAK, SKK, SBK, SKA Uma m.fl. men detta var en helt annan – större och bättre – upplevelse. Men det är klart att om Jesus är med på ett tydligt vis, så kan det inte bli annat än bra.

Titeln på kongressen var: Församling i en otrogen tid, som utgick ifrån tesen att man på samma sätt som man byter elleverantör eller telefonbolag också byter församling på samma sätt, vilket inte ger den kontinuitet och stabilitet som behövs för att kunna bedriva långsiktigt arbete. Det finns en flyktighet och sekularisering som tydligt påverkar de lokala församlingarna.

Något som blev väldigt tydligt för mig var:

 • Hur stort EFK är – vi är verkligen en del av något större.
 • Hur mycket EFK gör – det var allt ifrån att betala ut pensioner till f.d. missionärer till att hjälpa till med att ordna FriZon för ungdomarna. Spännvidden är enorm även om fokuset ligger på missionsarbete.
 • Så  många  duktiga och engagerade människor det finns som jobbar för att förverkliga EFKs mål. Den ena fantastiska talaren efter den andra intog scenen.
 • Hur mycket större ”vi-känsla” man får, då man är på plats och ser resten av EFK-medlemmarna IRL.

Vi bodde på Samuelsdals pensionat, som är alldeles nyrenoverat och vi var de första gästerna. Det var så fint och så oerhört vackert inrett och jättetrevliga tjejer som tillhandahöll en suverän frukost med nybakade scones eller nygräddade våfflor – båda sakerna tillhör mina favoriter.

Själva kongressen höll till på Lugnetkyrkan som fungerade alldeles utmärkt som konferenslokal för så pass många som vi var. Det är inte lätt att få t.ex. mat och fika att fungera för så många, men det klarade restaurangen av suveränt.

Sammanfattningsvis så kände jag mig glad, upprymd och inspirerad efter den här helgen. Man behöver inte åka utomlands för att missionera – det finns så många människor här hemma som söker och behöver Jesus i sitt liv. Vi är så sekulariserade i Sverige och det finns så många människor som behöver få veta vad vi i kyrkan kan erbjuda både de dagar man känner att livet är pest och de dagar man är så lycklig att man bara vill skrika ut sin glädje. Jag och många med mig drömmer om att fler ska lära känna Jesus. Jag hoppas att jag får vara med och hjälpa till med att förverkliga den drömmen.

Share to Google Plus

Långa lackade naglar

VK Weekend hade en inspirerande artikel idag om trender inom naglar. Sådär lagom vardaglig artikel för oss som inte är skönhetsnördar. Tyvärr så ligger artikeln bakom deras skyddade sidor, så jag kan inte dela den fullt ut.

Fokus var i alla fall på pastellfärger, metallic och klassiskt rött. Alla mina favoriter kom med eftersom jag växlar mellan milt grönt, metalliskt lila och mörkt rött. Dessutom ska visst matta ytor (känns tråkigt), nude/beige nyanser (ännu tråkigare) och djuprosa (har jag ett par flaskor av) vara inne.

En sak som jag reagerade över i artikeln var ”Och vem har tid att pyssla med naglarna var och varannan dag?” Man behöver inte alls pyssla med naglarna var och varannan dag, för att hålla dem snygga. I så fall hade jag gett upp för länge sedan eftersom jag inte är typen som ids hålla på med skönhetsvård i någon större omfattning. Men att måla naglarna någon gång per vecka, kan jag tycka är helt OK och värt att lägga ner tid på. Men då gäller det att man köper kvalitetsnagellack, lägger på flera lager och låter lacket torka ordentligt mellan varje varv.

Jag har ju så korta fingrar att mina naglar inte alls ser speciellt långa ut. Tittar man närmare, så inser man att de är förhållandevis långa. Folk som inser det, kommenterar ofta just det tillsammans med: ”Hur kan du få naglarna att växa så långa?”Efter att naglarna hämtat sig efter åratal av nagelbitande så har jag faktiskt fått fason på dem och att hålla dem långa är inte så svårt.

 • Jag har dem alltid, alltid, alltid målade.
 • Jag använder bara kvalitetsnagellack och lägger på 2-3 varv (på bilden är det ett O.P.I-lack som suttit på drygt en vecka – 2 lager på hela nageln och ett extra på den yttre halvan).
 • På undersidan av nageln brukar jag lägga ett genomskinligt lack för extra styrka.
 • Jag klöser aldrig bort lacket utan använder en acetonfri nagellacksborttagning.
 • Om en nagel går av, så filar jag inte bort mer än som behövs för att få en acceptabel form på den och behåller så mycket längd som jag kan kan. Det stör mindre att en nagel är lite sned i formen än att den är bra mycket kortare än de övriga (se tumnageln nedan, där jag fick fila bort ena kanten).

Jag borde väl använda nagelbandsolja och liknande, men jag tycker mest att det blir kletigt och svårt att få lacket att sitta ordentligt efteråt.

Jag har slutat använda gel polish då jag inte tyckte att det satt längre (snarare tvärtom) och var oerhört besvärligt att få bort utan att man skadar nageln om man använder det kontinuerligt. Vanliga kvalitetsnagellack sitter lika länge – om än inte med samma blanka jämna yta.

Share to Google Plus

Robotdammsugare

Vad hände? Varför vill uppenbarligen alla köpa en robotdammsugare just nu?

En liten robot som dammsuger runt här hemma vore inte alls dumt och efter påläsning och snabb koll bland vänner och kollegor, så verkade det självklara valet bli en iRobot Roomba. Enligt uppgift ska de tillverkas i USA av en tillverkare som också gör bomb-/minrobotar, så rimligen borde de även klara av att tillverka dammsugare som håller.

Jag handlar oftast på NetOnNet numera, då jag vet att det alltid är OK priser där och det dessutom ligger nära geografiskt sett. Förvånad blev jag då i princip alla modeller jag kunde tänka mig var slutsålda med obestämd leveranstid. Har satt den modell jag vill ha på bevakning, så får vänta och se när den kommer in igen.

Tills dess blir det att dammsuga manuellt…

Share to Google Plus

Långhelg i Istanbul, Turkiet

Vilken fantastiskt fin böllopsresa vi har haft till Istanbul – finaste maken och jag. En storstad kan vara aktiv, full av folk och aldrig riktig tyst. Den kan också vara mysig och vänlig. Istanbul är både ock och trots att det är folk överallt och alla tider på dygnet, massor med trafik och aldrig tyst (speciellt inte under de öronbedövande böneutropen 5 gånger/dag) så var det en jättemysig stad och jag upplevde de vi mötte som både vänliga och hjälpsamma. Jag tycker om Turkiet – det är så där lagom exotiskt för att kännas främmande, men samtidigt är de västra delarna så pass västerländska att man ändå förstår hur saker och ting fungerar.

Vi hade bokat ett budgethotell May Hotel nära Kumkapı (spårvagnshållplats Beyazıt). Det var gångavstånd till Grand Bazaar,  Çemberlitaş och Sultanahmet-distriktet. Spårvagnshållplatsen låg en bit uppför backen och med den tog man sig enkelt dit man ville. Istanbul var bra mycket mer kuperat än jag föreställt mig, vilket gjorde staden oerhört vacker och varierad, men avstånden längre och jobbigare att promenera i praktiken än vad de såg ut att vara på kartan.

Rummet på hotellet var litet, men rent och med en riktigt skön säng. Receptionen var bemannad dygnet runt och frukosten var en rejäl buffé, så man stod sig ett tag och klarade sig med lätt lunch ute på sta’n. Gatan som hotellet låg efter kändes verkligen turkisk: Smal med små butiker i gatuplan eller i källarvåningen och små hål-i-väggen-snabbmatställe. Inte så många turister flanerade just där.

20140418_165555Man ska dock inte kräva alltför mycket av utsikten på ett hotell i den här prisklassen, men det gick ju att dra för gardinerna.

20140418_085504Däremot så fanns det en terass uppe på taket där vi satt soliga dagar och njöt av utsikten över staden. Och njöt av att det var tyst där, eftersom gatuljuden dämpades.

20140419_171500Sevärdheterna fanns inom gång- eller kort spårvägsavstånd. Mest fascinerande var Topkapı Sarayı (Topkapi palatset). Allt var överdådigt vackert och spännande (men även skrämmande) att få en inblick i hur haremslivet tedde sig.

20140418_150256Nummer två på favoritlistan över sevärdheter var Hagia Sofia. Den forntida kyrkan/moskén (numera muesum) var stor, mäktig, fantastiskt vacker och med de kristna målningarna oerhört väl bevarade.

20140419_114056Charmigt i Hagia Sofia var också att hitta vikingatida klotter i marmorn på åhörarläktaren.

20140419_120632Det turkiska badet Hamam var en ny och skön upplevelse. Vi besökte ett av de mer kända och anrika: Çemberlitaş Hamamı. Detta hamam är uppdelat i särskilda avdelningar för kvinnor och män, men det finns även hamam dit man kan gå och bada gemensamt som par eller familj. Man kan gå till ett Hamam och bada sig helt själv, men det var skönt att bli intvålad med tvålbubblor, avsköljd i varmt vatten och sedan en mjuk avslappnande oljemassage. Massagen var inte som jag ofta upplever här hemma fokuserad till rygg och axlar, utan hela kroppen (inklusive händer, fötter och hårbotten) fick sitt både på fram- och baksidan. Det var så skönt.

20140421_163339Basilica cisternen (Yerebatan Sarayı – Det sjunkna palatset) är egentligen en vattenreservoar som är konverterad från en gammal romersk konstruktion. Det var fuktigt och mörkt, men oerhört vackert med de ljussatta romerska pelarna.

20140419_160816Ett känt turistmål är Blå Moskén (Sultanahmet Camii). Den var visserligen stor, men inte så vacker som jag föreställt mig. Väggarna är täckta av tusentals blåglaserade kakelplattor, men stora takkronor hängde ner i flera stålvajrar vardera, vilket förtog synintrycket rejält.20140419_132141Den obligatoriska avdelningen dit kvinnor i bön hänvisas.

20140419_151709Galatatornet (Galata Kulesi) är en annan sevärdhet som ofta omtalas. Tornet är 63 meter högt (utsiktspunkten ligger på 52 meter) med imponerande 3,75 meter tjocka väggar. Det ligger på en av Istanbuls kullar och ger en imponerande utsikt över Bosporen. För en som är paniskt höjdrädd (läs undertecknad) så vägrade jag gå ut på den smala balkongen med ett glest räcke. Det var här, som på alla andra turistattraktioner massor med folk och kö för att komma ut och titta på utsikten. Skyltningen anvisade att man skulle gå medurs runt tornet. Det första jag fick syn på var ett gäng äldre damer som struntade i det och försökte ta sig förbi alla på balkongen i motsatt riktning. Att trängas med andra på en smal avsats – kanske mot ett tunt räcke – var inte för mig, så jag höll mig inomhus och tittade på utsikten genom fönstret.

20140420_170313Vi hade världens tur sista kvällen då vi letade efter en trevlig restaurang att äta middag på. Vi stannade till vid ett hotell som hade en trevlig uteservering, men kyparen hänvisade oss istället till takterassen. Där hade vi en fantastisk utsikt över staden i den nedåtgående kvällssolen och riktigt god mat.

20140421_193822Det går ju inte att åka till Istanbul utan att shoppa en stund och dessutom  gå på Grand Bazaar. Jag har nog aldrig sett så många butiker någon gång efter gatorna – det låg små butiker överallt där vi gick. Jag har svårt för systemet med att pruta, vilket man ju var tvungen att göra i Grand Bazaar. Det enda man kan vara säker på är att man betalat för mycket för det man köpt där. I övrigt så kände jag mig inte lurad någonstans. Alltifrån taxi-chaufförer till guider kändes OK och schyssta och tog rimligt betalt.

Jag hade bestämt mig för att köpa garn (1/3 av priset jämfört med hemma. Turkiet har en stor tillverkning av garn som de exporterar), så vi letade reda på en garn-basar på en liten bakgata: Tarihi Kürkçü Han (Spårvagnshållplats Çemberlitaş och följ sedan kartan till Mahmutpaşa Yokuşu). Första försöket var på en söndag, då det mesta var stängt vilket gjorde att vi möttes av en igenbommad port.

20140420_102820Försök nummer två var betydligt mer lyckat och man kan nog säga att man kom direkt in i garnhimlen. Massor med små garnbutiker med hur mycket garn som helst. Butiksbiträdet gjorde lite fundersamma ljud då jag köpte garn som ska räcka till en knälång tunika. Tydligen stickar man betydligt mindre plagg i Turkiet och bär inte hem en  hel resväska med garn på en och samma gång.

20140421_104017Eftersom vädret var fantastiskt fint försommarväder, så bokade vi även en båttur. Det fanns försäljare av dessa båtturer överallt utanför Hagia Sofia och vi blev även upphämtade där för transport med minibuss till hamnen.

20140420_142607Det blev en annan (och bättre) upplevelse att få se staden från vattnet och lunchen var på en liten mysig restaurang på den asiatiska sidan av Bosporen.

20140420_125336Alla turistguider pratar om de långa köerna till de olika turistattraktionerna och det stämmer även i verkligheten. Man föreslås komma tidigt på dagen för att slippa köerna och jag gissar att man i så fall ska vara på plats redan före öppningsdags. Resten av dagen så är det rejäla köer till alla kända turistattraktioner. Det är med andra ord till att utrusta sig med rejält tålamod och stå och vänta på sin tur.  Vi stod nog 30-70 minuter i kö till de olika ställena.

Ett sätt att ta sig förbi kön är att köpa guidning av någon av de lokala guiderna som erbjuder sina tjänster. Alla auktoriserade guider har ett synligt ID-kort. Vi köpte istället ljud-guider dvs en lyssnade på inspelat ljud som aktiverades under tiden man själv gick runt byggnaden i egen takt. Dessa fanns inte på svenska utan vi använde den engelska varianten utan problem.

Prisnivån i Istanbul var helt klart varierad. De vet hur de ska ta rejält betalt av turisterna och inträdena till de vanliga turistattraktionerna tyckte jag nog räckte till. Att fika inne på Topkapı var till och med dyrare än att fika på Arlanda, så då förstår ni. Så fort man kom utanför de stora turiststråken så var det betydligt billigare att både äta ute och handla i de små supermarkets som verkar finnas överallt.

Det verkar finnas alla sorters transportmedel i Istanbul: Buss, spårvagn, någon sorts gammeldags spårvagn, linbana, taxi (gula bilar), båt och vanligt tåg. Vi köpte ett Istanbulkart och åkte mest spårvagn. Spårvagnarna gick så tätt att man inte behövde bekymra sig om tidtabell men var alltid knökfulla.

Jag försökte lära mig lite grundläggande turkiska med hjälp av en parlör och från att till en början ha känts som ett helt omöjligt språk att förstå, så började jag inse strukturerna i språket. Men från det till att lära sig vokabulären är steget stort – det finns väldigt få likheter med de andra språken som jag kan.

Vi hann med mycket på dessa 4 hela dagar utan att stressa så jag avslutar med en bild från takterassen på Hotell Hamdi. Det var så romantiskt.

Jag åker gärna tillbaka hit igen!

20140421_193225

 

Share to Google Plus

Resistent stärkelse

Jag sitter här och läser om det nya sättet att tänka när det gäller kolhydrater i form av resistent stärkelse, som verkar vara det nya inom LCHF.  Det ter sig som att mycket av den mat som förut benämndes ha ett lågt GI-värde (som bönor, linser, quinoa, kall potatis etc) numera hamnar i kategorin resistent stärkelse (resistant starch) och faller under något som kallas för RS-dieten.

Intag av resistent stärkelse ger ökad mättnadskänsla och ökar insulinkänsligheten (vilket ger en jämn blodsockernivå). Den resistenta stärkelsen ger en god tarmflora och ökat immunförsvar.  Dessutom är dessa glutenfria, vilket jag själv tror är en bra sak.

Uppenbarligen har kosten en hel del goda effekter. Nästa steg blir att läsa på ordentligt och troligen testa mer organiserat. Att dricka ett par matskedar potatismjöl utblandat i vatten varje dag känns inte som en stor uppoffring.

En mer utförlig artikel kring detta kommer senare…

Share to Google Plus

Talet på invigningen av Umeå 2014

140402

Väldigt många vill visst höra på mig. Jätteroligt, tycker jag. Tyvärr har man lagt ut mp3-filen på Google Drive, som inte alls gillar att för många hämtar hem den, vilket är jättetrist. Istället för att höra en ljudfil, så möts man av en text som säger att man ska försöka igen senare. Tråkigt.

Jag använder själv Google Drive rätt ofta för att dela dokument med andra och då fungerar det kanonbra. Men då handlar det om ett fåtal personer som delar på ett och samma dokument. Till en sådan här typ av delning fungerar det uppenbarligen inte lika bra.

I mailet från kommunen stod det ”Sprid gärna”, vilket jag gjorde och som uppenbarligen inte var så bra.

Umeå2014 ]

 

Share to Google Plus

5:2-dieten: Går dåligt

Det går inget bra med min 5:2-diet just nu. Först var jag superdundersjuk i någon sorts influensa. Jag fick knappt i mig mat över huvud taget de första dagarna och var sängliggande och de resterande tiden var jag tvungen att äta för att orka jobba.

Sedan åkte jag på jobbresa och åt vegetarisk mat hela tiden och då är det definitivt inte läge att fasta (pga att man jobbar alltså – inte pga den vegetariska maten).

Och nu kan jag inte motivera mig till svält igen. Denna vecka har jag dock istället försökt dra ner på kolhydraterna och motionera. Det är underbart med den milda vintern, så att det redan nu är riktig och torr barmark. I morse fanns det varken frost eller isfläckar, så nu kan kanske till och med cykeln åka fram = skönt!

Share to Google Plus

Läcker virkad klänning från Ryssland

Hittade denna länk till en virkad klänning som bara är så läcker. Måste också vara jätterolig att göra, då man virkar den i mindre delar och bygger på allteftersom. Visserligen är beskrivningen på ryska, men diagrammen är oerhört noga beskrivna och verkar enkla att virka efter. I varje fall kan man inspireras och anpassa efter tycke och smak. Tycker också att färg kombinationen är läcker – annorlunda mot för vad vi traditionellt skulle välja.

Lämpligt sommarprojekt någon gång när jag har gott om tid kanske?

Share to Google Plus

Maria Edblom Tauson: En gift heltidsarbetande tekniknördig kristen kvinna mitt i livet