Talet på invigningen av Umeå 2014

140402

Väldigt många vill visst höra på mig. Jätteroligt, tycker jag. Tyvärr har man lagt ut mp3-filen på Google Drive, som inte alls gillar att för många hämtar hem den, vilket är jättetrist. Istället för att höra en ljudfil, så möts man av en text som säger att man ska försöka igen senare. Tråkigt.

Jag använder själv Google Drive rätt ofta för att dela dokument med andra och då fungerar det kanonbra. Men då handlar det om ett fåtal personer som delar på ett och samma dokument. Till en sådan här typ av delning fungerar det uppenbarligen inte lika bra.

I mailet från kommunen stod det “Sprid gärna”, vilket jag gjorde och som uppenbarligen inte var så bra.

Umeå2014 ]

 

Share to Google Plus

5:2-dieten: Går dåligt

Det går inget bra med min 5:2-diet just nu. Först var jag superdundersjuk i någon sorts influensa. Jag fick knappt i mig mat över huvud taget de första dagarna och var sängliggande och de resterande tiden var jag tvungen att äta för att orka jobba.

Sedan åkte jag på jobbresa och åt vegetarisk mat hela tiden och då är det definitivt inte läge att fasta (pga att man jobbar alltså – inte pga den vegetariska maten).

Och nu kan jag inte motivera mig till svält igen. Denna vecka har jag dock istället försökt dra ner på kolhydraterna och motionera. Det är underbart med den milda vintern, så att det redan nu är riktig och torr barmark. I morse fanns det varken frost eller isfläckar, så nu kan kanske till och med cykeln åka fram = skönt!

Share to Google Plus

Läcker virkad klänning från Ryssland

Hittade denna länk till en virkad klänning som bara är så läcker. Måste också vara jätterolig att göra, då man virkar den i mindre delar och bygger på allteftersom. Visserligen är beskrivningen på ryska, men diagrammen är oerhört noga beskrivna och verkar enkla att virka efter. I varje fall kan man inspireras och anpassa efter tycke och smak. Tycker också att färg kombinationen är läcker – annorlunda mot för vad vi traditionellt skulle välja.

Lämpligt sommarprojekt någon gång när jag har gott om tid kanske?

Share to Google Plus

Fått hem nytt garn: Crème alpacka / merino

20140310_194943Beställde mer rea-garn från Yarn-Paradise: Denna gång ett crème-färgat yllegarn (Etno Alpaca Cream: 25% Alpaca, 50% Merino Wool, 25% Acrylic).

Det är som vanligt svårt med färger då man bara fotar med mobilen, men färgen var verkligen jättevacker. Det är inte rent ljust naturfärgat utan skimrar i blekt rosa och ljust mintgrönt – det kommer att bli jättesnyggt i ett färdigt plagg. Planen är att sticka en tröja med spetsmönster.

Men första ska mina UFO:n (unfinished objects – ofärdiga projekt) bli klara.

 

Share to Google Plus

Avregistrera sig från StayFriends

Mitt mest lästa och mest kommenterade inlägg på min blogg just nu är anvisningar för hur man avregistrerar sig från StayFriends. StayFriends idé är att man ska hitta igen gamla klasskompisar.

Uppenbarligen har det kommit en omgång fakturor i dagarna, eftersom så många behöver dessa anvisningar just nu.

Att hitta länken för hur man tar bort sin profil var krångligt, men alls inte omöjligt.

Jag har själv mailat till StayFriends support och fått trevliga och snabba svar, så de kan visst nås via mail.

I början så var jag vänlig nog att vidarebefordra blogg-kommentarerna till deras support, men det har jag slutat med, då det inte ledde någonstans. StayFriends svarade mig alltid något i stil med: “Tack för detta, men vi hittar ingen med detta namn, adress, epost-adress etc”.  De kan inte gissa sig till vilken person det handlar om.

Jag har också redigerat bort personnummer och annat som folk skickat in direkt som kommentarer till en blogg.

Det känns bra att jag faktiskt hjälp folk att hitta igen en länk som de sökte. Men jag känner mig samtidigt missmodig över hur godtrogna många människor är, där man inte kontrollerar alls var eller till vem man skickar in sina personuppgifter.

Vore jag StayFriends hade jag nog i alla fall scannat min blogg och sett om jag fått några lyckträffar och gjort några människor glada, men jag har ingen aning om så är fallet.

Men människor där ute – fundera en extra gång innan ni trycker på sänd-knappen för att skicka in en kommentar till en blogg.

[ Hur man avregistrerar sig från StayFriends ]

 

Share to Google Plus

Mina nya favoritskor: Dr Martens med rosor

20140305_071632Är det någon som kan tro att jag gillar rosenmönster? Men det är ju bara så vackert! Kunde därför inte motstå dessa Docs - Modell 1460 W – Vintage Rose Softy T .

Dottern sa att jag blir coolaste tanten i sta’n om jag har på mig dessa och en sådan uppmaning kan man ju inte säga nej till. Doc:sen är är faktiskt förvånansvärt sköna. Det tog ett par dagar att gå in dem, men sedan blir de allt mjukare. Den tjocka rågummisulan ger också välbehövlig studs.

Rosenmuggen hittade jag på Primark.

Share to Google Plus

Långhelg i London

20140302_111820

Jag har bjudit dottern på bland det bästa en 16-åring kan tänka sig: En shoppinghelg i London.

Vi hade fått tips om S:t Giles Hotel, som visade sig vara ett riktigt lyckokast. Läget var suveränt helt nära Oxford Street,  Helt OK rum, flera restauranger med rimliga priser, som man nådde via receptionen (för oss som är kvällströtta och inte kände för att gå ut på sta’n och jaga middag) och rimligt pris på hotellrummen. Enda missräkningen var att det inte fanns gratis internet och att det som erbjöds kostade en rejäl summa, som inte kändes relevant.

Vi har:

 • Besökt perrong (platform) 9 3/4 på King’s Cross Station och försökt ta oss till Hogwarts, men misslyckades.
 • Åkt tunnelbana (underground) och fascinerats över hur många och smala gångar det finns och hur mycket man måste gå för att åka tunnelbana.
 • Hoppat på tunnelbanan och åkt en station för att se åt vilket håll tåget faktiskt gick. Hoppat av vid nästa station för att byta perrong och komma i rätt riktning. Det är alltså inte helt lätt att som turist förstå åt vilket håll tunnelbanelinjen är på väg.
 • Försökt besöka Natural History Museum, men gav upp eftersom det ringlade sig en gigantisk kö till insläppet. Kön rörde sig inte heller ur fläcken då vi stod där en stund.
 • Åkt buss, vilket är ett mycket trevligt sätt att ta sig runt staden.
 • Varit på Primark och låtit tonårsdottern shoppa sig less. Det tog henne tre dagar att göra det – dvs vi var in där minst en gång/dag. Jag hade hört att det fanns mycket där, men jag kunde inte ana vilket enormt utbud på kläder och accessoarer det fanns där. Jag hade hört att det var billigt, men jag kunde inte ana hur billigt det faktiskt var där. Det var inte som att handla på REA hemma, snarare att handla på halva-reapriset.
 • Ätit lunch på Starbucks för att få tillgång till fritt internet. Vi är ju rätt bortskämda med fritt internet här hemma i Sverige, men det var inte lika lätt att hitta det i London.
 • Trängts på Oxford Street. Oj, så mycket folk det var där. Hur ser det ut under högsäsong, när det är så tätt med folk den här tiden på året? Vi orsakade t.ex. en hel del sura miner och smått kaos då vi passerat ett skyltfönster, stannade till och vände för att vi ville titta i det. Man får inte stanna, utan måste hela tiden vara i rörelse.
 • Varit i vägen. Det kändes som att vi var i vägen överallt både på Oxford Street och i affärerna som låg efter den gatan. Man hörde ett “Sorry!” och fick sedan en lätt knuff för att man skulle flytta på sig. Det kändes inte som det London som jag minns som en storstad förklädd i småstad.
 • Köat. Det är väl en följd av att London är så välbesökt av turister. Vi stod i kö för hissar, frukost, för att betala, toaletter, för att köpa mat, för att hämta ut mat, för att komma in på museum – ja överallt.
 • Strosat i lugn och ro. När vi lämnade Oxford Street och strosade på smågatorna var det plötsligt ett helt annat tempo och en helt annan mentalitet. Det här var det London som jag mindes och älskar: Mysigt och trevligt med expediter som småpratar och frågar var man kommer ifrån.
 • Varit övervakade. Jag var fascinerad över hur mycket personal det fanns överallt. Det var massor med expediter i alla affärer och säkerhetsvakter som hade full koll på vad man gjorde hela tiden. Vi letade kassan på ett ställe för att betala och jag var farligt nära att kliva ut på gatan med mina obetalda varor. När jag vände mig om stod en säkerhetsvakt och var beredd på att nypa mig. En riktigt obehaglig känsla av att ha varit så nära att göra fel, pga att man inte visste hur butiken såg ut. Å andra sidan kände man sig väldigt säker -jag har svårt att tro att många ficktjuvar kommer undan dessa vakande ögon.
 • Shoppat billigt. Det mesta är billigare i London. VI har köpte både skor och smink till bra mycket lägre priser än hemma. Jag älskar Body Shop t.ex. och de rabatter vi fick där har jag aldrig fått hemma. Dessutom var ordinarie priser mycket lägre.
 • Sett solen! Efter en månad med gråmulet i Umeå, så var det en skön känsla att se solen och känna ljumma vindar. Visst regnade det tidvis, men bara korta stunder och inte mer än att man kunde vara utomhus. Vädret var “cold and crisp”, som engelsmännen säger.
 • Njutit av språket. Engelsk engelska är bara så vacker och en njutning att lyssna till. Jag försöker att prata själv också med mer eller mindre framgång. I vilket fall så är det oerhört enkelt att vara i ett land där man förstår vad de säger.

Vi har i alla fall haft en riktigt trevlig helg i London!

20140303_153647

Share to Google Plus

Virkade en spetskant

20140222_141155aJag var inte helt nöjd men min i övrigt jättesköna tröja: Resårkanten rullade upp sig – oavsett vad jag gjorde. Så jag virkade en spetskant på den och det blev riktigt bra – som en liten extra volang.

Jag hade garnet kvar men det grå garnet från Turkiet var tillräckligt lika för att det skulle fungera.

I framtiden kommer jag att göra på samma sätt som man gjorde förr i tiden: Dvs mins 8-10 cm resår nederst på fram- och bakstycke. Det funkar inte annars.

20140222_143859a

Share to Google Plus

5:2-dieten: Kämpar på

I morse vaknade jag och var jättehungrig. Låg där i sängen och funderade på vad jag skulle äta för god frukost. Tänkte att den där goda yoghurten från Lidl, blir nog gott idag. Så insåg jag att jag var nog hungrig för att jag åt en lagom stor middag igår och inte fikat något kvällen innan. Så insåg jag också att det var 2-dag idag.

Min vilja att kliva ur sängen var märkbart förminskad, men gick till slut upp och tog ett glas fun light och ett krispbröd (utan något på) till frukost innan jag åkte till jobbet.

Tänkte reducera kaloriintaget rejält även idag och trots att jag åt en burk med snabbnudlar på eftermiddagen så var blodsockernivån nere på golvnivå till middagstid. Det var länge sedan sist som jag så märkbart kände att kroppen protesterade mot att vara utan mat. Men jag kan hoppas att det också innebär att det verkligen händer något ur ett viktperspektiv.

Share to Google Plus

Stickat pulsvärmare

20140218_220458aEftersom vinter innebär “frysa” för mig så har stickintresset denna vinter räddat mig på mer än ett sätt:

 1. Man sitter inte helt still i soffan, utan rör i alla fall händer och armar då man tittar på TV –> ger lite värme.
 2. Jag älskar yllegarn och har hittills producerat 2 tjocka varma tröjor och 1 par pulsvärmare. Håller parallellt på med några saker till dottern som ska bli klara innan jag startar ett nytt projekt till mig själv.

Dessa är stickade i ett garn som heter Rowan Baby Merino Silk DK och mönstret är Drops 151-17.

Ett nystan var lite snävt för att räcka till två så pass långa pulsvärmare, så jag har lite tjockare stickor än vad som anges i mönstret (använde 4,5 mm). De blev därför lite grövre i strukturen – men garnet räckte så precis som det kunde!

Share to Google Plus

Korta sticknålar

20140217_185359a20140217_185315aJag köpte ett set med billiga sticknålar från eBay för att ha minst en av varje storlek. För sent insåg jag dock att jag köpt en variant som är kortare än de vi är vana vid: Dessa var ca 25 cm långa jämfört med 35 cm som vi är vana vid. Tänkte att jag väl kunde ha dem som extrastickor i alla fall. Ibland behöver man ju en extra sticka för att sätta över maskor från halva fram- eller bakstycket t.ex.

Dessa korta och extremt lätta stickor (är gjorda i plast) har dock visat sig vara mer användbara och praktiska än så:

Stickar en bred halsduk till dottern som är en perfekt stickning att ta med sig då man åker iväg. Dessa sticknålar får precis plats i min inte alltför stora handväska. Arbetet blir inte heller lika tungt, då tyngdpunkten inte förflyttas lika långt ner utan hela arbetet håller sig mer koncentrerat.

Så för mindre arbeten och med lättare garner, så kan jag absolut rekommendera dessa korta och lätta sticknålar.

Share to Google Plus

5:2-dieten: Billig är den i alla fall

20140213_192505a 5:2-dieten måste sägas vara en billig diet (till skillnad då mot LCHF – även om många av dess företrädare protesterar högljutt över sådana påståenden).

Jag var in på Lidl och bunkrade upp lämpliga måltider för ca 125 kCal/portion och soppor är både varmt, mättande och smakar gott.

Dagens 5:2-meny

 • Frukost: 1 kopp buljong – 5 kCal
 • Lunch: 1 mugg snabbnudlar – 129 kCal

Så under dessa 24 timmar åt jag hela 134 kCal och var inte jättehungrig när det var middagsdags. Klarar jag det ska jag försöka utvidga till 36 timmars fasta, för att effektivisera det hela. Men just nu räcker det att vara utan mat den här tiden.

Share to Google Plus

Tröjan med garn från Turkiet är klar

20140211_215024Stickade klart tröjan med garnet jag beställt från Yarn-Paradise i Turkiet. Jag är jättenöjd med den. Den blev stor, mjuk och varm och är nästan som en kort klänning, så värmer skönt om benen.

Mönstret är från Drops, men när jag försöker länka till det, så hittar jag inte igen det. Konstigt…

Det är roligt att ha hittat tillbaka till stickningen igen. Hittar jag igen några av de fantastiska skapelserna jag gjorde en gång i tiden,  ska jag lägga upp dem. Tänk vad tid man hade. Men jag är glad numera att kunna sticka “enkla” och “snabba” modeller, som ändå blir användbara i vardagen.

Share to Google Plus

Flappy Bird – årets skratt

Kan inte låta bli att göra annat än att småle åt alla som försöker sälja sina iPhone, iPad eller Android-telefoner för fantasisummor på Blocket bara för att det finns Flappy Bird installerat. Vilken vettig människa betalar dessa pengar för att en spel-app finns installerad?

Söker man lite på nätet så hittar man snabbt ett antal olika .apk-filer, vilket gör att man själv kan installera spelet på en Android. Men nej, jag tänker inte länka vare sig till någon .apk-fil eller berätta hur man installerar den eftersom  jag kan inte garantera .apk-filernas innehåll (dvs att de är virusfria) och att  installera en .apk-fil är superlätt (googla själva).

Vill man absolut fortsätta spela FlappyBird, så är en billig Android + .apk-fil betydligt billigare än de som annonseras på Blocket. Eller så laddar man ner någon av alla de look-alike-spelen som dykt upp på Google Play.

Eller så ägnar man sig åt viktigare och bättre saker än att få en dåligt animerad fågel att försöka flyga mellan trist ritade pelare.

[ IDG ]

 

 

Share to Google Plus

Historielöshet är vår största fiende

Fick länken via Facebook till Blondinbellas (Isabellas)  blogg (bara så ni inte tror att jag regelmässigt följer den – finns inte på kartan att jag har något intresse i övrigt av hennes görande eller tyckande) och blev riktigt rädd över vilka tankar som uppenbarligen rör sig i de som är många unga kvinnors förebild idag.

Historielöshet är alltid farlig då man tror att kvinnans rätt till lika behandling är något självklart som aldrig kan ifrågasättas. Oj, vad vi ifrågasätts hela tiden, bara för att vi är kvinnor! Jag har däremot också svårt ibland att förbehållslöst kalla mig feminist numera utan att samtidigt ge en kompletterande förklaring, då ett manshat numera ofta byggs in i begreppet, vilket jag inte gillar. Ingen grupp ska skuldbeläggas för individers dumhet. Men däremot kommer jag att fortsätta kämpa för kvinnors lika värde så länge jag lever.  För att tro att vi idag är fullt jämställda och i mål är att göra som strutsen och stoppa huvudet i den berömda sanden.

Blondinbella/Isabella: Du har allt att tacka feminismen för! Och jag är oerhört tacksam för sådana kvinnor som min farmor, som  stod upp för våra rättigheter och möjliggjorde att vi trots allt idag har kommit bra mycket längre än vi var för 100 år sedan: Vilket mod, kraft och vilja de hade.  Men kvinnokampen är definitivt inte över och där vill jag vara en fortsatt del.

Det finns fortfarande så mycket kvar att göra när det gäller jämställdhet och strukturer i samhället som det kommer att ta lång tid att komma åt.  Feminismen är i högsta grad levande och behövs även idag.

Share to Google Plus

5:2-dieten: Fortsätter

Jag fortsätter med 5:2-dieten. Idag är det torsdag och därmed s.k. 2-dag.  Intressant är hur många människor som följer 5:2-dieten: Både de som är överviktiga och hoppas gå ner i vikt, men även de som bara vill må bättre. Svältperioderna ska ju reparera celler och vara allmänt höjande för välmåendet.

Jag har undvikit att ställa mig på vågen, eftersom vågen ofta är en stress för mig. Jag känner mig definitivt lättare.  Fasteperioderna känns bra för kroppen och på ett sätt har jag börjat längta till de återhållsamma dagarna. Det känns som att kroppen helt enkelt mår bra av att få vila ifrån att förbränna mat periodvis. Däremot så händer det inte mycket på vågen.

Det kan vara så att man som på LCHF-dieten bytt ut en del fett mot muskler (vilket ofta händer då man tänker på maten och äter bra mat). Eller så är det bara så att jag måste vara ännu hårdare och äta ännu mindre på fastedagarna och dra ut på fasteperioden ännu mer.

Jag fortsätter som förut ett tag till och ser vad som händer.  Som ajg kör nu så känns det hela både hanterbart och genomförbart.

Någon nytta måste det ju göra.

Share to Google Plus

ACTS2 – Modulbibelskola på Christ for People

20140208_132849-kdcollage

Sitter på ACTS2 som är en modulbibelskola, anordnad av Christ for People - suveränt  måste jag säga – vilken underbar undervisning. Inspirerande och utmanande på en och samma gång. När man går hem på kvällen så känner man sig lycklig, glad och stärkt över att få vara en del av Guds gemenskap.

Helgens föreläsningar hålls av Tommy Lilja, PTL Ministries och rubriken är: “Din position i Gud”.  Vilken underbart inspirerande lärare Tommy Lilja är: Klart och tydligt budskap men inte tråkig att lyssna på för en sekund. Det vi matats med hittills och som jag kommer att ha med mig hem är att vi ska fokusera på vilka vi är idag (d.v.s. pånyttfödda i Jesus Kristus ) och inte vilka vi en gång var.  Vi är en del av missionsbefallningen och potentialen att nå alla människor med evangelium finns i våra liv. Vi har fått makt och kraft från Gud att stå emot våra fiender.  Och det vi talar ut  - det är det som kommer att ske. Så som vi tänker, så blir vi. Vi är välsignade och fria p.g.a. nåden och inte prestationer.

Så spännande att se vad eftermiddagen och morgondagen kommer att innehålla.

Modulbibelskola är perfekt för oss som jobbar och inte kan åka iväg ett halvår på annan ort, utan behöver hålla oss på hemmaplan. Den här helgen är den första av 4 stycken, utspridda under hela året.

 

Share to Google Plus

5:2-dieten: Missade starten

Gjorde bort mig igår när det gällde dieten. Måndag och torsdag är mina fastedagar och det innebär att jag startar fastan kvällen före, direkt efter middagen.

Igår hade jag dock besök och hade köpt extra gott färskt bröd till fikat – jag hade missat att det var kvällen-före-faste-dagen. Vad gör man då: Låter främmandet fika själva och bara dricka en kopp te? Eller fika, njuta och hitta någon annan lösning?

Jag gjorde så att jag istället för halvfastan med 500 kCal på 24 timmar gör en helfasta på 16 timmar med så lite kalorier jag bara kan få i mig utan att börja må illa.  Så idag blir det en spartansk dag.

 • Frukost: Buljong
 • Lunch: Har isbergssallad kvar från middagen igår och det är ju i princip noll kalorier, så tar och äter den tillsammans med en kopp te eller kaffe.
Share to Google Plus

Veganrörelsen hävdar att “nyttig mat” ska momsbefrias

Risken att dricka en (socker)läsk per dag ökar risken att dö i en hjärtsjukdom med 30%, skrivs det idag på DN. Samma nyhet fanns dock på Expressen för redan ett år sedan.

Att dricka sockerlösning är aldrig nyttigt – det är v i alla överens om. Men varför slår DN (och TV4)  upp samma sak ett år senare?

Kan det ha med att en förening som kallar dig för Läkare för framtiden har bildats och kräver momsbefriande av nyttig mat (vad är nu nyttig mat?) Föreningen säger att  de föreslår att hälsosamma livsmedel momsbefrias och subventioneras så att alla har råd att äta hälsosamt. Dessutom ska man begränsa reklamen så att vi slipper höra skräpmatens ständiga lovsång och att man ska ge våra hälsomyndigheter mer resurser att sprida information om kostens betydelse för hälsa och sjukdom.

Det jag hajjade till över var hur ospecifik denna definition av “nyttig mat” var. Nyttig mat kan är i princip alltid mat utan socker, men handlar det om att alla ska ha råd att köpa ekologiska livsmedel som kött, mejeriprodukter, frukt och grönsaker? Eller handlar det om mat som inte bara innehåller tomma billiga kolhydrater? Eller mat som inte innehåller palmolja eller kanske mat som är helt naturlig utan konstgjorda kemiska tillsatser med bara naturliga smakämnen? Nyttig mat kan betyda så mycket.

Jag googlade översta namnet på de som skrivit under artikeln i DN och denna person var aktiv inom veganrörelsen.

Så med all sannolikhet så anser denna grupp att “nyttig mat” = “veganmat” som därmed ska momsbefrias.  Googlade vidare och hittade deras hemsida också, där det med all tydlighet framgår att deras syfte är att främja vegankost. Kanske försöket att få igenom en kött-skatt inte slog så väl ut, så då försöker istället klä köttskatten i nya kläder och säga att annan mat ska momsbefrias?

Alla får tro på vad de vill, men vill man främja vegankost, så ska man säga det rakt ut, så att människor kan ta ställning till huruvida detta är en förening vars idéer man vill stödja eller inte på en insändarsida. Jag stödjer definitivt inte veganrörelsen och anser inte att det är en “nyttig kost”.

[ DN ] [ DN ]

Share to Google Plus

Chromebook: Toshiba släpper också en modell

Även Toshiba släpper nu en modell av Chromebook – min favoritkompis då jag är på resande fot. Den är helt enkelt gjort för ett rörligt liv.

13,3 tums storlek på skärmen känns helt OK. Jag har väldigt svårt för de pyttesmå datorerna på bara 11 tum (min egna HP Chromebook är 14 tum – helt perfekt resestorlek), så det här är en helt OK storlek. Toshiban blir å andra sidan lite lättare jämfört med HP:n. Lång batteritid är ett måste på den här typen av datorer och 9 timmar får väl anses uppfylla de flestas krav.

De Toshiba-datorer som vi haft här hemma har alla varit både robusta och driftsäkra, så hade jag inte redan investerat i en HP  Chromebook redan, hade jag definitivt haft denna som ett alternativ inför köp.

[ Computer Sweden ]

 

Share to Google Plus

Lowcarb-bröd / LCHF-bröd på Lidl

20140128_183433aHittade det här brödet på Lidl som marknadsfördes som lowcarb (lågkolhydratbröd). Tyvärr så fotade jag inte själva skylten men poängen var att det var mindre mjöl och mer protein. Antalet kolhydrater får ni kolla själva i närmaste Lidl-butik. Det var faktiskt riktigt, riktigt gott med massor av linfrön.  Butiksbakat med riktigt krispig skorpa och mjukt och gott inuti. Det här blev min snabbmiddag idag med köttigt pålägg.

Det kommer definitivt att köpas fler gånger.

Share to Google Plus

5:2-dieten: Elfte dagen

 • 20140120_070911

Gjorde det lätt för mig med frukosten och drack en färdigblandad Naturdiet shake.  De hade extrapris på dem för 15 kr/styck på Lidl, så jag köpte på mig ett gäng. Smakar väl helt OK – choklad är (nästan) alltid choklad.

 • Frukost: Naturdiet färdig drink: 180 kcal
 • Ihopplockad sallad med massor av isbergssallad och ruccola samt lite smaksättare som räkor, majs, lök och champinjoner.
Share to Google Plus

5:2-dieten: Tionde dagen

Tror inte jag kommer att rapportera varje dag från och med idag. Har börjat hitta en ätrutin som fungerar under halvfastedagarna.

 • Frukost: 1 skiva hårdbröd med en skiva ost och smör samt kalorfri dricka till.
 • Lunch: Plockade ihop en sallad på jobbets lunchrestaurang som bestod av mest isbergssallad och räkor med lite andra saker som smaksättning. Inga feta saker…
 • Fika: Kaffe med mjölk.

När jag kom hem åt jag en rätt liten LCHF-middag (eller plockmat, som dottern säger) dvs bara kött, ost och västkustsallad. Gott var det.

Nu är det bara att fortsätta i samma stil och hoppas att det ger resultat. Helt klart är att även om jag bara genomför en halvfasta, så reducerar man antalet intagna kalorier totalt under en vecka. Både under halvfastedagarna, men också för att portionerna de övriga dagarna blivit mindre. Och idag kändes inte alls fastan lika jobbig som tidigare.  Det var nästan skönt att “slippa” äta en massa mat.

Share to Google Plus

5:2-dieten: Nionde dagen

Måndagar är alltid enklare än torsdagar. Den där extra dagen och lite extra fika under helgen gör att man kan leva lite på det. Det är nog rätt klart att jag börjat äta mindre mat även på ät-dagarna: Igår fick dottern äta upp en stor del av min söndagsmiddag. Ändå hade jag tagit en rätt normalportion och lika mycket som henne. Däremot så sover jag sämre. Hade en sådan där 4-timmarsnatt igen, vilket är jobbigt. “Gud, låt mig somna ikväll!”

 • Frukost: 1 skiva hårdbröd med smör och ost.
 • Lunch: Sallad med massor av isbergssallad, majskorn, tzay, rödlök och räkor.
 • Fika: Hamnade på ett möte och blev serverad en kopp kaffe med mjölk och en havrekaka med choklad. Behövde den för att vara klar i huvudet, så åt upp den. Ibland måste man inse läget.

Trots min kaka på eftermiddagen, så hamnade jag ändå rätt när 500 kCal. Har inte räknat kalorierna så noga idag, men det gör stor skillnad att jag inte äter kvällen innan utan först dagen efter.

Middagen blev inte heller förrän kl 19, så trots det uppenbara dåliga valet på eftermiddagen, är det nog inte så dumt trots allt.

Share to Google Plus

5:2-dieten: Åttonde dagen

Vet inte när jag ska sluta numrera inläggen med dagens nummer. Jag borde dock börja väga mig, för det har hänt saker: Det syns och känns att jag minskat i vikt. Men viktnedgång är också slitsamt. Viktnedgång sliter på kroppen och den får jobba för att bränna fett.  Jag chockar ju kroppen genom att låta bli att äta 2 dagar av 5. Nog kan jag säga att det känns på humöret fastedagarna och att man ibland får bita ihop för att det inte ska synas alltför mycket. Fastan ger mig också någon sorts konstig adrenalinkick, så jag har jättesvårt att sova, vilket ju inte heller bidrar till att man är sprudlande glad varje minut.

5-2:dieten funkar uppenbarligen lika bra som folk säger.  Så det är bara att kämpa på. Även om jag tycker att det känns kämpigt. Det är inte alls lika smärtfritt som folk säger.

 • Frukost: 2 dl lättyoghurt och 1/2 dl havregryn: 180 kCal
 • Lunch – fläskytterfilé, grönsallad, körsbärstomater: 120 kCal
 • Fika: Kaffe med mjök: 60 kCal

Summa: 360 kcal

Share to Google Plus

5:2-dieten – pulverdieter

Stod i affären och tittade på viktminskningsprodukter typ Nutrilett, Allévo, Naturdiet etc. Antalet kalorier finns tydligt angivet på varje produkt och det känns som ett enkelt alternativ under “2-dagarna”.

Jag beslöt mig dock att just nu ändå försöka äta vanlig mat. Det är för det första inte klokt hur dyra de här produkterna är och för det andra så är alltid vanlig mat bättre än artificiell sådan. Men det är i alla fall en enkel genväg för de som vill ha en enkel “2-dag”.

Jag köpte en burk med drickbuljong istället – 5 kCal/portion och ger även lite mättnadskänsla.

Share to Google Plus

En gift heltidsarbetande tekniknördig kristen kvinna mitt i livet